Омбудсмен розповів, як проходитимуть перевірки ВПО

Читать на русском
Про перевірку переселенця мають повідомити за два дні. Якщо протягом 30 днів ВПО її так і не пройде – виплати скасують.
фото Дмитро Лубінець/Telegram

Нацсоцслужби почнуть проводити перевірку місця проживання внутрішніх переселенців. Про перевірку мають повідомити за 2 дні. Якщо протягом 30 днів ВПО її так і не пройде – виплати скасують.

Про це повідомив Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram.

Виплати переселенцям: як змінилися правила призначення допомоги та хто може її втратитиПравила виплат для ВПО змінилися. Кого можуть позбавити щомісячної державної допомоги на –інфографіці.

Як повідомляється, у серпні територіальні органи Нацсоцслужби проводитимуть перевірку фактичного місця проживання або перебування внутрішньо переміщених осіб. До них можуть також залучати посадових осіб органів соціального захисту населення та/або територіальних громад. Підставами щодо перевірки є:

  • особа стала на облік ВПО в межах однієї територіальної громади;
  • у разі отримання повідомлення про зміну фактичного місця проживання/перебування отримувача допомоги;
  • отримання рекомендацій Мінфіну щодо результатів верифікації.

Особу, яку перевірятимуть, повинні повідомити про перевірку не менше ніж за 2 два календарні дні до її проведення (за телефоном або іншим доступним засобом зв'язку, який забезпечує фіксацію такого повідомлення).

Якщо ВПО повідомить про відсутність на місці (з поважних причин), перевірку відкладуть на два тижні. Якщо ВПО під час перевірки відсутня, посадові особи складуть відповідний акт та залишать повідомлення цій особі.

Крім цього, непроходження ВПО протягом 30 днів ідентифікації та/або встановлення невідповідності критеріям – це причина для скасування виплат.

Нагадаємо, Кабінет міністрів до 1 листопада відтермінував нововведення про призначення допомоги ВПО на сім'ю. Раніше ми писали, як змінилися правила призначення допомоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: