Кабмін змінив порядок призначення виплат для ВПО: що відомо

Читать на русском
Для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу зараз, з 1 серпня 2023 року буде автоматично подовжено виплату допомоги ще на 6 місяців, до кінця січня 2024 року.
фото: Мінфін

Кабінет Міністрів України вніс зміни до порядку призначення виплат на проживання для внутрішньо переміщених осіб.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики України.

«11 липня Уряд прийняв постанову «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб», яка вносить зміни до порядку призначення виплат на проживання для ВПО», - йдеться в повідомленні.

Як у світі змінювалася кількість біженців та внутрішніх переселенцівУ 2022 році у світі налічувалося 35,3 млн біженців та 62,5 млн внутрішніх переселенців. На інфографіці – як змінювалась їхня кількість останні 30 років.

Зазначається, що для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу зараз, з 1 серпня 2023 року буде автоматично подовжено виплату допомоги ще на 6 місяців, до кінця січня 2024 року, у визначеному розмірі для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис. грн та для інших осіб – 2 тис. грн.

Відповідно, виплати не продовжуватимуться особам, які перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально (обґрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні чи на стажуванні, перебувала на лікуванні або реабілітації, доглядала за хворою дитиною, оздоровлювала дитину та ін.). Також не продовжуватимуться виплати тим, хто повернувся до покинутого місця проживання.

Крім того, виплати не продовжуватимуться особам, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Також уточнено, що виплати із 1 вересня 2023 року будуть припинені тим громадянам, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави. А саме, тим ВПО, які від моменту ухвалення даної постанови придбали новий транспортний засіб, придбали земельну ділянку, квартиру, будинок на суму понад 100 тис. грн.

Не отримуватимуть допомогу також українці, які мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тис. грн, або придбали іноземну валюту, а також банківських металів на загальну суму понад 100 тис. грн.

Українцям, які мають у власності житло, що розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, площею понад 13,65 м2 на одного члена сім’ї, виплати також припиняються.

При цьому, ухваленими змінами надано можливість отримувати допомогу внутрішньо переміщеним особам, у яких народились діти після переміщення.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що після оформлення документів, що засвідчують статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО), можливі проблеми з виплатами.

Також українцям із зони бойових дій та окупації спростили реєстрацію місця проживання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: