Омбудсмен розпочав перевірку «Укрзалізниці» на дотримання мовного закону

Читать на русском
Омбудсмен дізнався про випадок застосування недержавної мови пасажирськими залізничними квитками УЗ.
скріншот з відео

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розпочав заходи державного контролю за застосуванням державної мови у АТ «Укрзалізниця».

Про це він написав у Facebook.

Мовний закон: через місяць набудуть чинності чергові зміниЗ 16 липня 2022 року українська мова має стати мовою вебресурсів та інтерфейсів користувача.

«З відкритих джерел нам стало відомо про випадок застосування недержавної мови на пасажирських залізничних квитках без жодного перекладу інформації на українську. Це серйозне порушення мовного закону з боку Укрзалізниці», – йдеться у повідомленні.

Кремінь зазначив, що вже було підписано наказ про державний контроль за використанням УЗ державної мови.

Омбудсмен нагадав, що відповідно до ст. 30 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», підприємства, установи та організації всіх форм власності здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги) державною мовою. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами.

Крім цього, відповідно до ст. 36 закону, послуги у сфері транспорту в Україні повинні надаватися державною мовою, а також у всіх видах транспорту, вокзалах, аеропортах та портах інформація має бути державною мовою. У разі потреби вона може дублюватися англійською, мова у сфері обслуговування пасажирів також є державною.

Нагадаємо, у листопаді 2022 року мера Харкова оштрафували за використання російської мови. А в Києві повністю виключили російську мову зі шкіл та дитсадків.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: