В ООН закликали росію негайно припинити атаки на культурні об'єкти

Читать на русском
Генсек ООН стурбований загрозою, яку повномасштабна військова агресія рф дедалі більше становить для української культури та спадщини.
Фото: t.me/odesacityofficial

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш рішуче засудив російську ракетну атаку на Одесу вночі 23 липня, внаслідок чого постраждали та були частково зруйновані культурні та релігійні об'єкти, зокрема Спасо-Преображенський собор.

Про це заявив прессекретар ООН Стефан Дюжаррік.

«Генеральний секретар рішуче засуджує ракетний удар росії по Одесі, в результаті якого постраждали мирні жителі та було завдано шкоди Спасо-Преображенському собору, що знаходиться під охороною ЮНЕСКО, та іншим історичним будівлям в Історичному центрі Одеси, об'єкту Всесвітньої спадщини», – сказано у заяві.

Також Гутерріш наголосив, що атака минулої ночі стала «ще одним нападом на територію, що охороняється Конвенцією про всесвітню спадщину, порушуючи Гаазьку конвенцію 1954 року про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту».

«З 24 лютого 2022 року ЮНЕСКО підтвердила збитки 270 об'єктам культури в Україні, зокрема 116 об'єктам релігійного призначення», – цитує генсека ООН Дюжаррік.

Гутерріш наполегливо закликає рф припинити всі напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, йдеться у заяві.

Нагадаємо, вночі 23 липня ворог вдарив по Одеській області щонайменше п'ятьма видами ракет.

Також стало відомо, скільки пам'ятників архітектури в Одесі пошкодили ворожі ракети під час ракетної атаки 23 липня.

Повідомлялося, що одна із країн Європи допоможе з реставрацією Спасо-Преображенського собору в Одесі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: