Зеленський у зверненні прокоментував ситуацію на окупованій Запорізькій атомній станції

Читать на русском
Рівно 16 місяців, як російські військові повністю контролюють територію та споруди Запорізької АЕС. На даху кількох енергоблоків Запорізької атомної станції російські військові розмістили предмети, схожі на вибухівку.
Офіс президента

Зараз увесь світ має бути свідомий того, що спільна безпека повністю залежить від глобальної уваги до дій окупантів на станції. Росія повинна чітко усвідомлювати: світ бачить, до яких сценаріїв готуються терористи, і світ готовий реагувати.

Про це президент Володимир Зеленський розповів у своєму традиційному зверненні.

За його словами, радіація – це загроза для всіх у світі, і атомна станція повинна бути повністю убезпечена від будь-яких радіаційних інцидентів.

«Сьогодні рівно 16 місяців, як російські військові повністю контролюють територію та споруди Запорізької АЕС. У різних держав світу є власні розвідувальні та інші можливості, щоб точно знати, що відбувається і хто в цьому винен», - заявив Зеленський.

Основне зі звернення українського лідера:

  • Зараз від нашої розвідки ми маємо інформацію про те, що на даху кількох енергоблоків Запорізької атомної станції російські військові розмістили предмети, схожі на вибухівку. Можливо, щоб імітувати удар по станції. Можливо, у них якийсь інший сценарій. Але в будь-якому разі світ бачить – і не може не бачити! – що єдиним джерелом небезпеки для Запорізької атомної станції є саме росія. І ніхто інший.

  • Щойно завершив розмову з паном президентом Франції Макроном, і це вже треті міжнародні переговори за сьогодні – після розмов із Генеральним секретарем НАТО та прем’єр-міністром Швеції. Головне – наша оборона, фронт, зброя, можливості наших воїнів, і я вдячний партнерам за розуміння наших потреб. Домовилися про нові оборонні пакети, і, до речі, дякую, Еммануелю, за те, що сьогодні почала надходити та зброя, про яку ми домовлялися, – ракети, танки.

  • Ми щодня додаємо змісту саміту НАТО, який відбудеться у Вільнюсі вже наступного тижня, і я вдячний усім нашим партнерам, які працюють разом із нами на посилення Альянсу, а отже, на безпеку у Європі – реальну безпеку. Сьогодні у розмовах із президентом Франції, із прем’єр-міністром Швеції та з Генсеком НАТО скоординували наші кроки перед Вільнюсом.

  • Провів і кілька нарад з урядовцями та нашою командою міжнародників Офісу щодо підготовки до зовнішньополітичних заходів, які відбудуться найближчим часом.

  • На жаль, не було вчасної та масштабної реакції на теракт проти Каховської гідроелектростанції. І це може надихати Кремль на нове зло.

  • Ще буде нарада з міністром внутрішніх справ Клименком та керівником Служби безпеки Малюком – і щодо нових викликів нашій безпеці, і щодо загальної ситуації. Була сьогодні нарада також і з розвідкою...

  • Сьогодні росія вкотре ударила по Харківщині, по місту Первомайський. Імовірно, ракета «Іскандер». Пошкоджено вісім звичайних багатоповерхівок. Понад 40 людей дістали поранення, із них 12 – діти, двоє – немовлята, їм менш як рік... Станом на цей час рятувальники разом із поліцейськими ще проводять обхід пошкоджених будинків. Усім, хто був поранений цим ракетним ударом, буде надано всю необхідну допомогу.

Нагадаємо, «Слово і діло» традиційно проаналізувало, що протягом останнього місяця обіцяв президент Зеленський.

Напередодні Зеленський провів виїзне засідання Ставки Верховного головнокомандувача на Рівненській атомній електростанції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: