В Австрії заявили, що транзит військової техніки для України не порушує їхній нейтралітет

Читать на русском
Австрія дозволяє країнам Євросоюзу транзит матеріалів військового призначення через свою країну в Україну, і це не є порушенням її нейтралітету. Про це сказав глава МЗС Олександр Шалленберг.

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг сказав, що перевезення матеріалів воєнного призначення до України через їхню територію не порушує нейтралітет країни.

Про це він заявив в інтерв’ю телеканалу ORF.

За його словами, транзит матеріалів військового призначення передбачений спільним рішенням ЄС, тож Австрія зобов'язана його виконувати.

«Перевезення з однієї до іншої країни ЄС завжди відбувалося без проблем. А з 28 лютого 2022 року ми маємо рішення у рамках Спільної зовнішньої та безпекової політики, що також дозволяє ці перевезення в Україну. І ми зобов’язані виконувати це рішення», – зазначив він.

Мова йде саме про транзит через Австрію, «і це не порушує нейтралітет», підкреслив Шалленберг.

Також міністр додав, що партнери, котрі здійснюють цей транзит, зобов’язані інформувати австрійську сторону щодо того, який саме вантаж перевозиться.

Зазначимо, минулого літа стало відомо, що Угорщина та Австрія – єдині країни ЄС, які відмовилися передати Україні зброю для захисту від російського вторгнення. А у лютому 2023 року стало відомо, що Австрія надала Україні допомогу в обсязі майже 200 млн євро.

Нагадаємо, наприкінці травня 2023 року стало відомо, що Україна отримає від Австрії 2 млн євро на гуманітарне розмінування.

Також у березні повідомлялося, що Україна отримає 10 мільйонів євро від Австрії.

На початку лютого Володимир Зеленський зустрівся із президентом Австрії. Сторони обговорили гуманітарну співпрацю між країнами.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: