Байден може передати Україні касетні боєприпаси – CNN

Читать на русском
Касетні боєприпаси допоможуть ЗСУ провести успішний контрнаступ, оскільки лінії оборони ЗС рф виявилися надійнішими, ніж передбачалося.
Президент США Джозеф БайденФото: Sarah Silbiger/ Reuters

Адміністрація президента США Джо Байдена може незабаром схвалити відправку касетних боєприпасів в Україну. Напередодні вона отримала лист від двопартійної групи американських законодавців.

Про це пише CNN.

За інформацією джерел, знайомих з цією справою, адміністрація Байдена «наполегливо розглядає можливість схвалення передачі спірних боєголовок касетних боєприпасів Україні».

«Безсумнівно, це значно вплине на хід контрнаступу», – сказав CNN американський чиновник.

Остаточне рішення Білого дому очікується найближчим часом. Якщо воно буде позитивним, зброя може бути включена в новий пакет військової допомоги Україні вже наступного місяця.

Видання пише, що українські чиновники підштовхують США до постачання боєприпасів ще з минулого року. Передбачається, що це допоможе скоротити чисельну перевагу росії в артилерії.

Повідомляється, що лінії оборони росіян виявилися укріпленими краще, ніж передбачалося.

«Касетні боєприпаси, які у США залишились у великих кількостях з моменту їхнього поступового виведення з експлуатації у 2016 році, можуть допомогти українській стороні провести успішний контрнаступ», – пише видання.

У Конгресі прохання Києва щодо касетних бомб підтримували. Проте Білий дім виступав проти через міжнародний договір 2008 року, який забороняє виробництво, використання і накопичення касетних боєприпасів: їх застосування не повинно загрожувати цивільним об'єктам та мирному населенню. Цей договір ухвалили 123 країни, зокрема 28 членів НАТО.

Нагадаємо, касетні (кластерні) боєприпаси, DPICM, призначені для знищення піхоти і легкої бронетехніки на відкритій місцевості. Їх особливість полягає у тому, що вони розпадаються на десятки дрібніших зарядів. Такі заряди можуть лишатися на полі бою роками, якщо не вибухнуть одразу.

Нагадаємо, у Пентагоні заявили, що США поки що не готові передати ракети ATACMS Україні.

При цьому в ході опитування з’ясувалося, що серед громадян США зросла підтримка передачі зброї Україні.

Раніше повідомлялося, що Україна непублічно просить США надати касетні боєприпаси для атаки по окупантах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: