В Україні можуть заборонити продаж деяких товарів за готівку

Читать на русском
Алкоголь, тютюн та пальне планують перевести на безготівковий розрахунок. Це потрібно для виведення ринків із тіні.
president.gov.ua

В рамках податкової реформи, яку розробляють в Офісі президента, обговорюється переведення розрахунків за підакцизні товари в безготівковий формат. Це потрібно для виведення паливного, алкогольного та тютюнового ринків з тіні.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма.

«Ми плануємо дві фундаментальних зміни. Перше – це електронний акциз. Не допотопні акцизні марки, які клеяться на пачки, а унікальний QR-код. Другий концепт — для того, щоб ця вся система запрацювала, — перевести розрахунки за підакцизні товари виключно в безготівковий формат, тобто в оплату картою», – заявив Шурма.

Ціни на бензин у світі: у яких країнах найдорожче та найдешевше пальнеНайдешевший бензин у Венесуелі, Кувейті та Ірані, найдорожчий – у Гонконгу та Лівані. Докладніше – на інфографіці.

За його словами, зараз частка нелегального ринку тютюнових виробів оцінюється в 30%. Для лікеро-горілчаної продукції цей показник може бути ще вищим.

«В рамках реформи ми будемо приводити ставки податків до середньоєвропейських рівнів», – сказав Шурма.

Заступник керівника Офісу президента зазначив, що подібний формат було протестовано у травні минулого року, коли більшість постачальників палива перевели клієнтів на оплату карткою або через додаток.

Це, за його словами, дозволило «обілити» оборот палива.

«Це станеться і з тютюном, і з алкоголем, тому що ліквідується можливість несплати акцизу», – впевнений заступник голови ОП.

Нагадаємо, акциз на алкоголь можна буде перевіряти через «Дію».

Також Верховна рада підтримала законопроєкт №4366 про оподаткування платіжних систем.

Раніше Ростислава Шурма заявляв, що в першу чергу податкова реформа передбачатиме зменшення податкових ставок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: