НАБУ провело низку обшуків у справі про харчування для ЗСУ

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку продовжують здійснювати слідчі дії у рамках розслідування гучного скандали в Міноборони.

У березні 2023 року детективи Національного антикорупційного бюро провели низку обшуків у фігурантів кримінального провадження про ймовірні зловживання під час закупівлі Міністерством оборони продуктів харчування для Збройних сил України.

Про це йдеться в низці рішень Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, детективи НАБУ провели обшук в колишньої дружини одного з фігурантів справи і вилучили два ноутбуки та мобільний телефон. Зокрема, на ноутбуці детективи віднайшли файл з назвою «3.2.2022.02.06 - Калькуляція - Ректан по формі - 144», при відкритті даного файлу у ньому виявлено калькуляцію витрат на послуги харчування - додаток до договору від 23.12.2022 №286/2/22/77, укладеного між Міністерством оборони України та ТОВ «Ректан», а також інші документи.

Також НАБУ провело обшук у директора компанії «Ректан» Леоніда Драника і вилучило в нього мобільний телефон Samsung S22+. Під час його огляду виявлено листування в месенджері Viber з питань діяльності ТОВ «РЕКТАН», ТОВ «Армісет», ТОВ «Архімагір», з якими Міноборони і укладено договори.

Слідчі дії проходили і в керівника компанії «Архімагір» Ярини Ювченко. У неї вилучили три мобільні телефон, ноутбук і блокнот. У месенджері WhatsApp детективи знайшли листування, яке стосувалось договорів ТОВ «Архімагір». На робочому столі ноутбуку виявлено файл «Специфікація ТзОВ Архімагір», крім цього в папці «завантаження» наявні файли «Передоплата МОУ, «Передоплата 310 000», «Передоплата 132 000 000», які є проектами листів ТОВ «Архімагір» до Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МОУ.

Прийшли з обшуками антикорупціонери і до директора ТОВ «Геліос плюс» Аркадія Генкіна. За даними «Наші гроші», ця особа відома як колишній бізнес-партнер Ігоря Маркова, колишнього народного депутата від Партії регіонів. У 2015 році ще одна його компанія «Геус-Груп» уклала договір з Міноборони на понад 500 млн грн на поставку харчів. У нього детективи вилучили два телефони і планшет, паролі до яких Генкін не надав.

Ще детективи НАБУ обшукували колишнього директора ТОВ «Преміум полюс» Миколу Дешпетка. У 2019 році він був керівником ТОВ «Преміум Фінанс Груп», у якого Міноборони замовило поставку харчів на 915,20 млн грн. На телефоні Дешпетка детективи знайшли копію акту прийому-здачі документів ТОВ «Преміум Компані» від 28 грудня 2022 року. Ця компанія фігурує у новому розслідуванні про харчування для ЗСУ.

Все вищевказане визнано речовими доказами та на них накладено арешт.

Нагадаємо, у ЗМІ оприлюднили інформацію про те, що Міноборони закуповує харчування для Збройних сил України за завищеною вартістю. Водночас у самому відомстві назвали цю публікацію маніпуляцією.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: