ВАКС закрив частину справи «газової фірми оточення Порошенка»

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав клопотання захисника обвинуваченого про звільнення від кримінальної відповідальності.

Вищий антикорупційний суд звільнив від кримінальної відповідальності за службове підроблення експерта Державної комісії України по запасах корисних копалин Володимира Щербину, але продовжує його судити за зловживання у так званій «газовій справи оточення Петра Порошенка».

Таке рішення 13 червня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, експерта Держкомісії Щербину обвинувачують у зловживаннях у справі про схему щодо отримання приватною компанією «Аркона Газ-Енергія» спеціального дозволу на видобуток газу у Полтавській області за заниженою вартістю, що завдало 196,8 млн грн збитків державі. Також йому інкримінували службове підроблення, однак за цією статтею сплив строк давності і тому адвокат Щербини подав клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності.

«Клопотання захисника про звільнення від кримінальної відповідальності - задовольнити. Звільнити від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності (Володимира Щербину – ред.) за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України. Закрити кримінальне провадження № 52018000000000182 в частині обвинувачення (Володимира Щербини – ред.) у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 та ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, слідство з'ясувало, що впродовж 2016 року ТОВ «Аркона Газ-Енергія» неодноразово і безуспішно зверталося до Державної служби геології та надр України щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища без проведення аукціону. Однак згодом склад власників компанії змінився – державні та місцеві органи влади переглянули своє ставлення до звернень ТОВ.

У квітні 2017 року Полтавська обласна рада погодила Держгеонадра надання ТОВ «Аркона Газ-Енергія» без проведення аукціону спеціального дозволу на геологічне вивчення родовища.

Після цього задіяні особи розподілили ролі і розробили план із заниження суми збору за видачу спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону. Вони використали показники проєктних видобутків газу і конденсату, капітальних вкладень та експлуатаційних витрат, що не існують, у тому числі амортизаційні відрахування, у результаті чого встановили початкову ціну продажу спеціального дозволу у 3,8 млн грн. При цьому початкова вартість продажу спецдозволу мала б становити 200,6 млн грн.

Розрахункова різниця між фактично сплаченою вартістю збору та дійсною початковою ціною продажу спеціального дозволу на користування надрами дорівнює 196,8 млн грн, що і становить розмір збитків, завданих державному бюджету України.

Згодом фірму «Аркона Газ-Енергія» придбала за 8,6 млн доларів бізнес-група «Смарт-Холдинг» народного депутата Вадима Новинського. У цій же справі НАБУ викликало на допит колишнього народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Кононенка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: