В Україні рекордно подорожчали яблука

Читать на русском
Відпускні ціни на яблука на українському ринку встановили черговий рекорд, досягнувши найвищого рівня за всю історію незалежної України.
Фото: Pexels

В Україні зросли ціни на яблука. Їх вартість сягнула рекордного рівня за всю історію незалежності держави.

Про це повідомили аналітики проекту EastFruit.

Відпускні ціни на яблука на українському ринку на сьогодні вже зросли до 25-37 грн/кг. У середньому це в 1,6 раза дорожче за минулий робочий тиждень.

Як здорожчало життя українців за рік повномасштабної війниЯк за рік повномасштабної війни в Україні змінилися основні економічні показники, тарифи, ціни, зарплати – на інфографіці.

«Настільки стрімке зростання цін ключові гравці ринку пов'язують із мінімальною пропозицією як самих яблук, так і сезонних фруктів і ягід. Цього року через холодну та затяжну весну дозрівання більшості сезонних фруктів і ягід значно сповільнилося», – пояснили аналітики.

Крім того, під російською окупацією перебувають частина Запорізької та Херсонської областей. Саме вони були основними постачальниками яблук на ринок.

За оцінкою експертів, пропозиція якісного яблука останніми тижнями скоротилася до мінімуму, оскільки більшість садівників вже завершила сезон реалізації, а яблука ранніх сортів сьогодні на ринок не надходять.

Водночас виробники, у яких ще є певні запаси якісної продукції, відразу ж підняли відпускні ціни.

Загалом за рік яблука в Україні подорожчали в середньому у 3,6 раза.

Раніше Мінагрополітики пообіцяли, що ціни на овочі «борщового набору» стабілізуються восени.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: