Антикорупційний заочно буде судити рідного брата Каськіва

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав прохання прокурора САП про процедуру спеціального судового провадження стосовно обвинуваченого.

Вищий антикорупційний суд буде заочно судити рідного брата колишнього голови Держінвестпроєкту, депутата Закарпатської обласної ради Владислава Каськіва Олександра, якого САП обвинувачує у створенні злочинної організації, легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом та заволодінні понад 259 млн грн.

Таке рішення 25 травня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Задовольнити клопотання прокурора. Здійснювати спеціальне судове провадження у кримінальному провадженні №42018000000000300 від 12.02.2018 стосовно (Олександра Каськіва – ред.), який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 3 статті 27, частиною 4 статті 28, частиною 5 статті 191, частиною 1 статті 255, частиною 3 статті 27, частиною 4 статті 28, частиною 3 статті 209 КК», – ідеться в рішенні.

Також іншою ухвалою судді відправили справу брата Каськіва для розгляду питання об'єднання її з провадженням стосовно решти обвинувачених у заволодінні 259 млн грн Держінвестпроєкту.

Як відомо, Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно Каськіва.

Нагадаємо, за версією обвинувачення, впродовж 2012-2014 років «Державна інвестиційна компанія», що перебувала у сфері управління Держінвестпроекту, надала 259,2 млн грн позик двом приватним компаніям ТОВ «ТД «Борисфен» і ТОВ «Боржава резорт» нібито для реалізації національних проектів «Якісна вода» та «Олімпійська надія-2022». Ці компанії, як згодом встановить слідство, мали ознаки фіктивності та були підконтрольні керівництву Держінвестпроекту.

Отримані кошти ці структури перераховували іншим компаніям-нерезидентам. У кінці ланцюга кошти опинилися на рахунках закордонних компаній на Кіпрі, бенефіціарним власником яких виявився рідний брат Каськіва Олександр. Згодом, ці кіпрські компанії придбали частки у статутних капіталах українських приватних компаніях, які впродовж 2013-2015 рр. скупили в громадян України понад 700 земельних ділянок у Закарпатській та Волинській областях загальною площею близько 1000 га. У липні 2020 року на зазначені земельні ділянки за клопотанням НАБУ та САП ВАКС наклав арешт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: