Геноцид у Руанді 1994 року: затримали причетного до вбивства 2000 людей

Читать на русском
Фулгенс Каїшема був затриманий під час спільної операції південноафриканської влади та команди ООН, якій доручено знайти решту втікачів.
Фото: US Department of State

Найбільш розшукуваний втікач, обвинувачений у причетності до геноциду в Руанді 1994 року, був заарештований у Паарлі, Південна Африка, після 22 років переховування.

Про це повідомляє CNN.

Компанія для путіна: кого з лідерів держав переслідували та покарали міжнародні судиКого із лідерів держав переслідували міжнародні суди за воєнні злочини та злочини проти людяності – на інфографіці.

Зазначається, що Фулгенс Каїшема був затриманий під час спільної операції південноафриканської влади та команди ООН, якій доручено знайти решту втікачів.

За словами слідчих, під час арешту Кайішема спочатку заперечував свою особу, але згодом він їм сказав: «Я довго чекав на арешт».

Слідчі заявили, що він використовував кілька ідентифікаційних даних і підроблені документи, щоб уникнути розкриття.

«Арешт став кульмінацією інтенсивного та ретельного розслідування. Членів родини та відомих спільників було ретельно перевірено. Це зрештою призвело до визначення правильного місця для пошуку та пошуку критично важливої ​​інформації, яка була потрібна», – сказав високопоставлений чиновник прокуратури, який бере участь у цій справі.

Каїшема організував убивство понад 2000 біженців, представників етнічної меншини тутсі – жінок, чоловіків, дітей і людей похилого віку – у католицькій церкві Ньянге під час геноциду. З 2001 року перебував у бігах.

«Фулгенс Каїшема був утікачем більше 20 років. Його арешт гарантує, що він нарешті постане перед правосуддям за його злочини», – сказав головний прокурор.

Рада визнала Ічкерію окупованою та засудила геноцид чеченцівРада визнала Чеченську Республіку Ічкерія окупованою та засудила геноцид чеченців з боку росії.

В останні роки прокурор Міжнародного механізму для кримінальних трибуналів скаржився на відсутність співпраці з боку південноафриканської влади, а також на серію невдалих спроб затримання Каїшеми.

Події в Ньянге були одними з найжорстокіших у геноциді, під час якого, за оцінками, протягом 90 днів було вбито близько 800 000 тутсі та поміркованих хуту.

Трибунал стверджує, що Каїшема брав безпосередню участь у «плануванні та виконанні цієї різанини».

У звинуваченні йдеться, що він купував і розповсюджував бензин, щоб підпалити церкву, поки в ній перебували біженці. Каїшему та інших також звинувачують у використанні бульдозера, щоб зруйнувати церкву після пожежі, коли біженці все ще були всередині.

США пропонували винагороду до 5 000 000 доларів США за інформацію про Каїшему та інших втікачів, яких розшукують за вчинення геноциду в Руанді.

Байден назвав дії росії в Україні геноцидомБайден уперше заявив, що росія вчиняє геноцид в Україні. До цього президент США утримувався від такої оцінки.

У п'ятницю Каїшема має постати перед судом в Кейптауні.

Під час геноциду в Руанді бойовики хуту та цивільні особи вбили величезну кількість представників етнічної меншини тутсі: чоловіків, жінок і дітей, багато з яких були їхніми сусідами до початку конфлікту.

Вбивства нарешті припинилися через 100 днів, коли війська Руандійського патріотичного фронту під проводом Пола Кагаме перемогли повстанців хуту та взяли під контроль країну.

Нагадаємо, нещодавно парламент Словенії ухвалив декларацію, яка визнає Голодомор геноцидом українського народу.

Раніше аналогічне рішення ухвалили багато країн Європи, зокрема Болгарія, Чехія, Німеччина, Бельгія, Ісландія та Франція.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: