Справа Лозинського: двом підозрюваним продовжили запобіжні заходи

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав прохання прокурора САП про продовження строку дії запобіжного заходу двом підозрюваним.

Вищий антикорупційний суд пом'якшив з цілодобового домашнього арешту на нічний як запобіжний захід Миколи Лукашика, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до надання 400 тисяч доларів неправомірної вигоди колишньому заступнику міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василю Лозинському.

Таке рішення 12 травня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, суд відмовився продовжити строк тримання під вартою Лукашика і тому відправив його під цілодобовий домашній арешт. Прокурор САП просив продовжити строк цілодобового домашнього арешту, але суд пом'якшив його на нічний.

«Змінити запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту застосованого до підозрюваного (Миколи Лукашика – ред.) на нічний домашній арешт із забороною залишати житло з 20:00 до 08:00 без дозволу детектива, прокурора, слідчого судді або суду строком до 22 червня 2023 року включно», – йдеться в рішенні.

Суд також продовжив дію таких обов'язків Лукашику: прибувати за першим викликом; не відлучатись з Києва без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з низкою осіб; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Крім того, суд продовжив до 22 червня строк дії обов'язків, покладених на Олександра Крошку. Його теж підозрюють у допомозі надати неправомірну вигоду Лозинському. Він зобов'язаний: прибувати за першим викликом; повідомляти про кожне відлучення із міст Києва і Київської області; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з низкою осіб з приводу обставин, викладених у письмовому повідомленні про підозру, та здати на зберігання закордонні паспорти.

Нагадаємо, «Слово і діло» повідомляло про затримання заступника міністра Василя Лозинського на одержанні неправомірної вигоди. Пізніше у НАБУ підтвердили затримання заступника міністра, але прізвище його не назвали.

В органі додали, що завдяки оперативному проникненню до складу організованого злочинного угруповання (далі – ОЗУ) викрили та припинили його діяльність з розкрадання бюджетних коштів. До складу ОЗУ входив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. Детективи затримали його під час отримання 400 тисяч доларів неправомірної вигоди. Ці кошти заступник міністра одержав за сприяння укладанню договорів на закупівлю обладнання та техніки за завищеними цінами.

Влітку 2022 року Кабмін виділив 1,68 млрд грн, зокрема й для закупівлі обладнання і техніки, щоб забезпечити населення альтернативними джерелами світла, тепла і водопостачання у зимовий період через ситуацію, що склалась внаслідок руйнування об‘єктів критичної інфраструктури. Як встановило слідство, низка посадових осіб центральних та регіональних органів виконавчої влади вирішили привласнити частину державних коштів. Для цього — вступили у змову з групою посередників та забезпечили укладання договорів про закупівлі за завищеною на майже 280 млн грн вартістю з наперед визначеними суб'єктами підприємницької діяльності. Ті, як з'ясувало слідство, мали за це передати держслужбовцям вищезазначену суму як «винагороду».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: