Швейцарія заарештувала активи Жеваго

Читать на русском
У Швейцарії заарештовано понад 113 млн доларів на рахунках компаній, кінцевим бенефіціарним власником яких є Костянтин Жеваго.
Фото: NV

Швейцарія заарештувала понад 113 млн доларів на рахунках компаній, кінцевим бенефіціарним власником яких є колишній нардеп, акціонер банку АТ Банк «Фінанси та Кредит» Костянтин Жеваго.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Активи було заарештовано на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду Києва від 26 жовтня 2022 року.

«Компетентні органи Швейцарської Конфедерації повідомили ДБР про те, що сума активів на заморожених рахунках перевищує 113 млн доларів США. Наразі ДБР вживає заходів щодо застосування механізму передачі в АРМА заарештованих коштів за сприяння Швейцарської сторони», – повідомили правоохоронці.

Нагадаємо, Жеваго повідомили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України. Підозри також отримали топ-менеджери банку. За даними слідства, вони організували механізм розтрати 113 млн доларів фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку.

На майно олігарха накладено арешт, йдеться про акції його підприємств, корпоративні права та 26 об'єктів нерухомості. Також накладено арешт на майно інших юридичних осіб, пов'язаних із колишнім депутатом, зокрема на 14 майнових комплексів, 21 частину майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир, вертоліт, яхту.

27 грудня за запитом України Жеваго було затримано французькими правоохоронцями на елітному курорті Куршевель.

30 березня слідча палата Апеляційного суду Шамбері відмовила у задоволенні клопотання про екстрадицію екснардепа. Суд мотивував рішення тим, що «запитуюча держава, яка перебуває у стані війни в невизначеній ситуації, не в змозі мати суд, що гарантує основні свободи». Планується подати апеляцію на це рішення, Жеваго поки що під домашнім арештом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: