Дія зернової угоди закінчується: останній корабель залишив український порт

Читать на русском
Судно «DSM Capella» вийшло з порту Чорноморська з 30 тисячами тонн кукурудзи та прямує до Туреччини.
Ілюстративне фото

У середу, 17 травня, останнє судно вийшло з українського порту в рамках угоди, яка дозволяє безпечний експорт зерна Чорним морем.

Про це повідомляє Reuters.

Експорт українського зерна: як росія блокує роботу «коридору» в Чорному моріЗ перших днів підписання зернової угоди росія намагається саботувати роботу експортного коридору. Більше – на інфографіці.

Згідно з даними ООН, судно «DSM Capella» вийшло з порту Чорноморська з 30 тисячами тонн кукурудзи та прямує до Туреччини.

Корабель залишив Україну за день до того, як росія зможе вийти з угоди через перешкоди для її власного експорту зерна та добрив.

Організація Об’єднаних Націй і Туреччина уклали Чорноморську угоду у липні минулого року на 120 днів, щоб допомогти впоратися з глобальною продовольчою кризою, яка посилилася через вторгнення рф в Україну.

Москва погодилася продовжити Чорноморський пакт ще на 120 днів у листопаді , але потім у березні погодилася на 60-денне продовження – до 18 травня – якщо не буде виконано перелік вимог щодо її власного експорту сільськогосподарської продукції.

Останні кілька місяців росія штучно гальмує реалізацію угоди, системно затримуючи огляд кораблів, які прямують через Босфор. Україна закликала міжнародне співтовариство, зокрема ООН та Туреччину, зупинити спроби рф блокувати роботу «зернового коридору».

Також повідомлялося, що закінчення терміну дії Чорноморської зернової угоди створює ризик подальшої нестабільності продовольчого ринку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: