277 військових опинились в полоні: один з керівників 501 бригади морпіхів отримав підозру

Читать на русском
Слідство встановило, що насправді начальник речової служби тилу 501 ОБМП зрадив присягу та перейшов на бік ворога.
Державне бюро розслідувань

Підозру у державній зраді оголосили одному з керівників 501 Окремої бригади морських піхотинців Збройних сил України, через якого 277 військових цієї бригади опинились в полоні.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Зазначається, що з кінця лютого 2022 року військовослужбовці цієї бригади здійснювали оборону міста Маріуполь.

«У квітні цього ж року пропагандистські засоби масової інформації рф розповсюдили інформацію, що начебто морпіхи 501 бригади добровільно здалися у полон в оточеному Маріуполі», – йдеться у повідомленні.

Слідство встановило, що насправді начальник речової служби тилу 501 ОБМП зрадив присягу та перейшов на бік ворога.

«Він вступив у змову з росіянами та фактично вмовив командира здатися. Користуючись важкою ситуацією, в якій опинилися сили оборони в Маріуполі, зрадник спонукав командира припинити оборонні дії, здати зброю та особовий склад. 277 військовослужбовцям бригади був відданий наказ на передислокацію, а насправді їх переправили до «днр». Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали й не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон», – розповідають в ДБР.

Водночас провадження щодо 277 військовослужбовців 501 ОБМП за підозрою у дезертирстві було закрите.

«Це дає підстави уповноваженим органам відновити порушені права полонених морпіхів щодо виплат їх родичам», – наголосили в Держбюро.

Також слідством встановлено, що начальник речової служби тилу 501 ОБМП продовжив свою зрадницьку діяльність і після його диверсії в Маріуполі.

«Переїхавши до рідного Бердянська, Запорізької області він знову почав агітувати українських війсь- кових переходити на бік ворога та за винагороду надавати йому відомості щодо розміщення сил та засобів оборони України. Слідство встановило принаймні три відповідні факти протягом квітня-червня 2022 року», – додали правоохоронці.

Начальнику речової служби тилу 501 ОБМП ВМС Збройних Сил України повідомлено про підозру у державній зраді.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення спецслужби викрили 300 зрадників.

А за місяць у середньому поліція відкриває 160 справ щодо колаборантів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: