Суд призначив товарознавчу експертизу у справі директора філії УЗ

Читать на русском
Антикорупційний суд частково підтримав прохання сторони захисту про призначення експертного дослідження у справі.
фото: epravda

Вищий антикорупційний суд призначив судову товарознавчу експертизу у справі за підозрою директора філії «Енергозбут» ПАТ «Укрзалізниця» Олексія Статника у зловживаннях на 93,76 млн грн, коли він очолював ВП «Енергоатом-Трейдинг» «НАЕК «Енергоатом».

Таке рішення 28 квітня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Сторона захисту просила суд призначити товарознавчу експертизу для встановлення розміру збитків, які заподіювалися ДП «НАЕК «Енергоатом» в результаті перепродажу електроенергії, придбаної за двосторонніми договорами, на ринку «на добу наперед». Захист просив експерта визначити ціни 1 МВт год електроенергії на різних сегментах ринку.

«Клопотання задовольнити частково. Призначити у кримінальному провадженні №52020000000000603 від 25.09.2020 за підозрою (Олексія Статника – ред.) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, судову товарознавчу експертизу, виконання якої доручити експертам Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України», – йдеться в рішенні.

Суд поставив на вирішення експертизи такі питання: яка ринкова ціна 1 МВт год електроенергії за двосторонніми договорами склалася в період постачання жовтень-листопад 2020 року; яка ринкова ціна 1 МВт год електроенергії на ринку «на добу наперед» в період постачання жовтень-листопад 2020 року; яка ринкова ціна 1 МВт год електроенергії на «внутрішньодобовому ринку» в період постачання жовтень-листопад 2020 року; яка ринкова ціна 1 МВт год електроенергії, яка продавалася як небаланси в період постачання жовтень-листопад 2020 року; чи існував взаємозв'язок між ціною на електроенергію на ринку «на добу наперед» та ціною купівлі небалансів у ДП «НАЕК «Енергоатом» у період постачання жовтень-листопад 2020 року, який саме?

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому керівнику ВП «Енергоатом-Трейдинг» «НАЕК «Енергоатом». Слідство встановило, що у вересні 2020 року ДП «НАЕК «Енергоатом» організувало аукціон з продажу електричної енергії. У ньому взяли участь 32 компанії. Підозрюваний cтворив умови, за яких переможцем стала «потрібна» компанія, яка придбала електроенергію за ціною усього 1120 грн за 1 МВт/г. Водночас як інші учасники аукціону пропонували вигідніші ціні - до 1 300,00 грн за 1 МВт/г. Внаслідок продажу 1 465 000 МВт/г електроенергії за заниженою ціною держпідприємство втратило 93,76 млн грн. У травні 2023 року НАБУ завершило розслідування справи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: