Апеляція ВАКС збільшила розмір застави нардепу Ісаєнку

Читать на русском
Апеляційна інстанція частково підтримала скаргу прокурора про збільшення розміру застави, визначеної члену парламенту.
Дмитро Ісаєнко

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду збільшила розмір застави до 26,84 млн грн, визначеної народному депутату Дмитру Ісаєнку. НАБУ і САП його підозрює в організації спроби незаконно заволодіти землею та майном Державного будівельного комбінату.

Про це «Слово і діло» повідомили співрозмовники в антикорупційних органах та підтвердили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Як відомо, ВАКС визначив нардепу Ісаєнку понад 6 млн грн застави. Не погодившись з таким рішенням прокурор САП подав скаргу. За словами співрозмовників, скаргу прокурора задовольнили частково і збільшили заставу нардепа до 26,84 млн грн. Перелік обов'язків залишили без змін, а саме: прибувати за першим викликом; повідомляти про зміну місця проживання; не відлучатися з Києва та Київської без дозволу; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками; здати закордонні паспорти.

Пізніше у САП підтвердили збільшення застави нардепу. «Своїм рішенням суд апеляційної інстанції скасував ухвалу ВАКС від 13.04.2023 в частині розміру застави та постановив нову ухвалу, якою збільшив заставу з 6,012 млн грн до 26,840 млн грн», – інформує прокуратура.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру нардепу Дмитру Ісаєнку та ще трьом особам, серед яких і ексдиректор ДП «Державний будівельний комбінат» Юрій Юрлов. За даними слідства, на початку 2020 року у нардепа виник план заволодіти ділянкою, на якій розташовувався «Держбудкомбінат», аби надалі побудувати там житловий комплекс. Для цього він вступив у змову з працівниками ДП та тодішнім заступником керівника Апарату ВРУ, до сфери управління якого входило згадане держпідприємство.

Ексдиректор ДП всупереч закону і без погодження парламенту провів аукціон для укладення інвестиційного договору на забудову земельної ділянки. У ньому перемогла підконтрольна нардепу-організатору схеми компанія. В укладеному інвестиційному договорі розмір пайової участі держпідприємства визначили у сумі близько 300 млн грн. Натомість, як встановили НАБУ і САП, реальна вартість ділянки й майна становила понад 525 млн грн.

Згодом підозрювані планували знести будівлі й знищити майно комбінату нібито через їх застарілість і несправність, а також скоротити працівників держпідприємства. Їхнім планам завадив накладений у серпні 2021 року за клопотанням НАБУ і САП арешт на земельну ділянку. Завдяки цьому її забудові вдалося запобігти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: