Є прогрес у притягненні росії до відповідальності за геноцид проти українців – звернення Зеленського

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський привітав ухвалення резолюції ПАРЄ, у якій депортація українських дітей до РФ визнається геноцидом українців.
Президент України Володимир Зеленський/ ОП

У четвер, 27 квітня, Україна отримала важливий політичний результат у Страсбурзі – на сесії ПАРЄ. Ухвалено резолюцію, якою визначається, що депортація росією українських дітей містить ознаки геноциду.

Про це у вечірньому зверненні за підсумками 428-го дня війни заявив президент України Володимир Зеленський.

«Якщо говорити практично, це рішення суттєво допоможе нашій глобальній роботі з притягнення росії та її посадовців, включно з керівником держави-терориста, до відповідальності саме за геноцид, геноцидну політику проти України», – підкреслив він. Головне зі звернення українського лідера:

  • Депортація українських дітей – це один із цілком продуманих елементів намагання Росії стерти ідентичність нашого народу, знищити саму сутність українців. Це свідомий злочин геноциду, скоєний російськими посадовцями. Саме так це має кваліфікуватися і політично, і юридично.

  • Сьогодні перша леді України зверталася до ПАРЄ – саме щодо дітей, сімей… Наші парламентарі й наші дипломати добре попрацювали. І на всіх рівнях – формальних і неформальних, із лідерами держав, на парламентському, урядовому, правоохоронному рівнях, у юридичній спільноті та в міжнародних і міжпарламентських організаціях – ми продовжимо працювати для повернення всіх депортованих українських дітей і для покарання росії. Нам достеменно відомі дані майже 20 тисяч дітей, які були вивезені й розпорошені по різних регіонах держави-зла. Але очевидно, що це лише частина значно масштабніших злочинних дій. Таких дітей може бути значно більше.

  • Європа та світ уже бачили різні депортації та спроби знищення народів. Саме на російському прикладі – відповідальністю цієї держави та її посадовців, винних у геноциді, – ми мусимо показати всім іншим потенційним джерелам такого ж зла, що безкарності більше ніколи не буде. А вироки за геноцид будуть. Так само, як і за всі інші злочини Росії проти України й наших людей.

  • У Миколаєві вже завершився розбір завалів на місці ракетного удару, який стався сьогодні вночі. Понад 20 поранених, одна людина загинула… Мої співчуття рідним і близьким. Ракетами пошкоджені десятки звичайних будинків, два навчальні заклади. «Калібри» проти школи й коледжу, проти житлової забудови.

  • Увечері ще один ракетний удар був завданий по Костянтинівці Донецької області. Пошкоджено теж школу, лікарню, житлові будинки. На жаль, є постраждалі люди.

  • На жаль, юридична машина світу довго набирає обертів. Але набирає. На жаль, політичний тиск світу на державу-терориста, санкційний тиск ще не досяг повної сили. Але досягає…

  • А от наші воїни від першого дня цієї битви на захист людей та людяності роблять абсолютно все можливе! І навіть більше, ніж можливо. Авдіївка – 35-та окрема бригада морської піхоти. Марʼїнка – наша славетна «Сімдесятдевʼятка»… Донецький напрямок загалом

  • 55-та окрема артилерійська бригада… Дякую вам, воїни, за незмінну результативність! Запорізький напрямок – сьогодні, як і завжди, є за що подякувати бійцям нашої 44-ї окремої артилерійської бригади. Молодці! Передав сьогодні письмову подяку воїнам і командиру 95-ї окремої бригади ДШВ, які дуже потужно бʼються поблизу Кремінної на Луганщині.

  • І окремо хочу подякувати абсолютно всім, хто боронить Бахмут і знищує там ворога так масштабно, як окупант на це заслужив.

«Слава всім нашим воїнам, хто зараз у бою, на бойових постах, на бойових завданнях!», – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, ПАРЄ вперше назвала депортацію українців «геноцидом» і визнала Лукашенка причетним до дій росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: