Аграрії анонсували здешевлення деяких продуктів навесні

Читать на русском
Очікується здешевлення не лише яєць, а й овочевої продукції, а в липні прогнозується падіння цін на інші харчі.

Перед Великодніми святами традиційно зросли ціни на харчі. Але найближчим часом очікується здешевлення не лише яєць, а й овочевої продукції, а в липні прогнозується падіння цін на інші продукти.

Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

«Ціни перед Великоднем зростають щорічно, але найбільше позначки змінилися протягом останнього 2022 року – ціни зросли на 34%. Головний фактор – війна та окупація частини території», – розповів він.

Як здорожчало життя українців за рік повномасштабної війниЯк за рік повномасштабної війни в Україні змінилися основні економічні показники, тарифи, ціни, зарплати – на інфографіці.

Крім того, ціни зростають через проблеми, що виникають у товаровиробників із постачанням електроенергії, ціни на світло та газ, а також інфляцію, що склала минулого року близько 30%.

За словами Марчука, традиційно напередодні свят зростає попит на певні категорії товарів, що також рухає ціни нагору. Підвищення попиту спостерігалося вже минулого тижня і триватиме до Великодня – пік закупівель українцями продуктів до свят. При цьому очікується здешевлення деяких продуктів, наприклад, яєць та овочів.

Також він зазначив, що деякі категорії овочів ближче до кінця травня також почнуть дешевшати, піде овочева продукція з відкритого ґрунту.

«Щодо рекордно подорожчавої цибулі, то в травні вже побачимо «озиму» цибулю з відкритого ґрунту. З подальшим потеплінням у липні ціни ще впадуть, оскільки овочі в зимовий період подорожчали на 30%», – сказав експерт.

Водночас залишається проблема з овочами, спричинена тимчасовою частковою окупацією Херсонської та Запорізької областей.

«Традиційно у березні надходили овочі із Запоріжжя та Херсона. Швидко компенсувати тимчасову окупацію цих регіонів не вдасться через значну потребу в розмінуванні. За іншими групами продуктів ми бачимо достатню лінійку товарів внутрішнього виробництва», – вважає Марчук.

Раніше повідомлялося, в яких областях з початку року найбільше подорожчали м'ясо, птиця та сало.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: