Обвинуваченого САП слідчого поліції поновили на посаді, його не відсторонили

Читать на русском
Управління поліції Сумщини на підставі рішення адміністративного суду вирішило поновити на посаді звільненого слідчого.

Головне управління Національної поліції у Сумській області поновило на посаді слідчого відділу слідчого управління Романа Шевченка, хоча рішення суду ще не набуло чинності. Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує його в одержанні неправомірної вигоди, коли той тимчасово виконував обов'язки заступника начальника СУ ГУНП Сумщини.

Про це йдеться в рішенні Вищого антикорупційного суду від 31 березня, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, наказом Головного управління Нацполіції в Сумській області від 27 жовтня 2022 року Шевченка було звільнено зі служби в поліції. Водночас він подав позов до Сумського окружного адміністративного суду, в якому просив скасувати наказ про звільнення, поновити його на посаді та виплатити компенсацію за вимушений прогул.

21 лютого 2023 року Сумський окружний адмінсуд позов задовольнив, визнав протиправним та скасував наказ ГУ Нацполіції Сумщини про звільнення Шевченка зі служби в поліції. Також суд стягнув з ГУ НП у Сумській області середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 29.10.2022 по 21.02.2023 у загальному розмірі 167 107,96 грн та 15 тисяч грн судових витрат.

Водночас вказане рішення не набуло чинності, оскільки ГУ НП Сумщини подало апеляційну скаргу до Другого апеляційного адмінсуду. 20 березня апеляційний суд витребував матеріали справи. Однак керівництво поліції Сумщини поновило Шевченка на посаді слідчого відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров'я особи слідчого управління ГУНП, оскільки перша інстанція вказала, що рішення в частині поновлення на посаді та виплати 44 тис. грн підлягає негайному виконанню.

Тому детектив НАБУ намагався відсторонити на той момент підозрюваного від посади, проте слідчий суддя ВАКС Олег Федоров відмовився це зробити. На його думку, детектив не навів доказів того, що Шевченко як слідчий може незаконно впливати на свідків.

Нагадаємо, САП обвинувачує слідчого Нацполіції в Сумській області Романа Шевченка та адвоката Євгена Руднєва в одержанні неправомірної вигоди. За версією обвинувачення, посадовець Нацполіції вимагав від підприємця надати йому неправомірну вигоду за закриття кримінального провадження, а також підбурював до надання грошей нібито керівництву прокуратури області.

Свої послуги слідчий поліції оцінив у 10 тисяч доларів, однак згодом «сторгувався» на 8000 дол. Кошти мали передати двома траншами за посередництва спільника-адвоката. Працівника поліції та його спільника було затримано після одержання ними частини обумовлених коштів у розмірі 5000 дол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: