Розстріляв евакуаційну колону в Ірпені: судитимуть військового рф

Читать на русском
Російський військовий, який у березні 2022 року відкрив вогонь із гранатометів та стрілецької зброї за цивільними, піде під суд.
Офіс Генерального прокурора

За жорстоке вбивство мирних мешканців Ірпеня, які намагалися евакуюватися, судитимуть військового рф.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора України.

«5 березня 2022 року російські військові 173-го окремого розвідувального батальйону та 137-го гвардійського парашутно-десантного полку захопили будівлю в м. Ірпіні по вул. Федора Кричевського. Вони перевіряли людей на блокпосту на виїзді з міста», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що окупанти, захопивши об’єкти, встановили вогневий контроль над проїжджою частиною вулиці Олега Кошового. На той час це була єдина дорога, якою можна було евакуюватися на транспорті з міста.

«Наступного дня, 6 березня 2022 року, о 07:30 цивільні жителі Ірпіня спробували евакуюватися з міста на власних автомобілях. Люди наклеїли на них листи з написами «ДІТИ» та «ЕВАКУАЦІЯ», щоб позначити, що це саме цивільні транспортні засоби», - додали у відомстві.

У СБУ повідомили, що коли автомобілі доїхали до ЖК «Кошовий» по них із гранатометів та стрілецької зброї відкрили вогонь російські військові.

В результаті обстрілу шести автівок загинуло п’ять осіб. Ще сім, у тому числі дитина, отримали поранення різного ступеню тяжкості.

«Окупанти жорстоко ставилися до поранених та не давали можливості надати їм допомогу», - наголосили у спецслужбі.

До суду було скеровано обвинувальний акт стосовно військового рф за фактом жорстокого поводження з цивільним населенням, поєднаним з умисним вбивством та інших порушень законів та звичаїв війни.

Нагадаємо, наприкінці березня-початку квітня 2022 року Київську область, зокрема, Бучу, Ірпінь та Гостомель, було звільнено від російських військ. За час окупації в області загинули понад тисячу мирних жителів, росіяни скоїли у Бучанському районі безліч воєнних злочинів.

Наразі встановлені особи понад 90 російських військових, причетних до злочинів у Бучі.

На пресконференції Зеленський зізнавався, що приїзд до Бучі став для нього найтрагічнішим днем повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: