У Словаччині росіяни могли навмисне пошкодити МіГ-29, які вирішили передати Україні

Читать на русском
Несправності могли бути навмисно спричинені російськими техніками, які до минулого року були присутні на авіабазі Сляч у Словаччині.
Shutterstock

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що російські техніки, можливо, навмисно саботували експлуатацію винищувачів МіГ-29.

Про це повідомляє Euractiv.

Зазначається, що це літаки радянського виробництва, які перебували на озброєнні словацької армії.

«Крила для свободи»: скільки літаків обіцяли Україні союзники та скільки вже передалиЗ винищувачів Україні поки що відправили лише радянські МіГ-29. Які літаки обіцяли та що передали – на інфографіці.

«Вони вміли літати, але це не означає, що вони були готові до бою. Українці приїхали до Словаччини за тиждень до їхнього відльоту, привезли запчастини та оглянули літаки. Несправності могли бути навмисно спричинені російськими техніками, які до минулого року були присутні на авіабазі Сляч у Словаччині», – припустив Надь.

Він зазначив, що поліція розслідувала відповідні підозри щодо росіян.

«У двигунах літака були частини, до яких мали доступ словацькі техніки, а також були частини, до яких мали доступ лише російські техніки. Дефекти з’явилися лише в тих частинах, до яких мали доступ росіяни», – наголосив міністр оборони країни.

Але, за його словами, розслідування цього не довело.

«Проте Міноборони відчуло втрату довіри до російських техніків у Слячі, оскільки помилки продовжували з’являтися там, куди дістатися могли тільки вони», - додав міністр.

Генерал-лейтенант Любомир Свобода, колишній високопоставлений пілот, також припустив, що росіяни навмисно пошкодили літаки.

«Ми отримали від них двигун, який мав працювати 350 годин. І врешті він налітав лише 70 годин. Який висновок ми можемо з цього зробити? Можливо, було погане виконання, назвемо це так. Не знаю», – сказав він в інтерв’ю «Denník N».

У посольстві росії в Словаччині заявили, що постачання Братиславою винищувачів Україні призвело до «непередбачуваної та небезпечної ескалації конфлікту, за яку відповідатимуть ініціатори прийнятих рішень».

Нагадаємо, у четвер 23 березня стало відомо, що уряд Словаччини відправив в Україну перші винищувачі МіГ-29.

Раніше міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що можливо позиватиметься до лідера партії Smer-SD, експрем'єра Роберта Фіцо, який закликав не передавати Україні винищувачі МіГ-29.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: