Українці заборгували за комуналку у 2022 році понад 40 млрд гривень

Читать на русском
Заборгованість українців за комуналку станом на початок року становила 40,5 млрд гривень. Але дані неповні, тому фактична сума боргу вища.
Фото: УНІАН

Борг українців за житлово-комунальні послуги у 2022 році становив 40,5 млрд гривень.

Про це у відповідь на запит «Слово і діло» повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

У міністерстві наголосили, що дані є репрезентативною вибіркою та не відображають загальний обсяг заборгованості по Україні.

Який відсоток доходів сім’ї витрачають на комуналкуЯкий відсоток з доходів сім’ї витрачають на комунальні послуги, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

Проблема в тому, що до повномасштабної війни міністерство використовувало дані щодо боргів від Держстату, але після введення воєнного стану інформація перестала публікуватися.

Тепер міністерство самостійно моніторить заборгованість населення за комуналку, але у перші місяці війни це було складно, тому інформація має «фрагментарний характер».

«Крім того, враховуючи, що послуга з управління багатоквартирним будинком не є регульованою, моніторинг цін та заборгованості населення здійснюється за окремими (найбільшими) суб'єктами господарювання, тому надана інформація є репрезентативною вибіркою та не відображає загальний обсяг заборгованості по Україні», – пояснили у міністерстві.

Таким чином, на 1 січня 2023 року борг за наявними даними становить 40 млрд 453,3 млн гривень – без урахування тимчасово окупованих територій Криму, Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Тобто фактична сума заборгованості набагато вища.

Сума заборгованості включає:

  • 28 351 163,4 гривень боргу за постачання тепла та гарячої води;
  • 7 085 911,1 гривень – за централізоване водопостачання та водовідведення;
  • 1 376 596,9 гривень – за поводження з відходами;
  • 3 639 635,1 гривень – за управління багатоквартирним будинком.

Нагадаємо, Верховна рада на період дії воєнного стану заборонила примусове стягнення заборгованості житлово-комунальних послуг.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, як змінювалася заборгованість українців за комуналку до великої війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: