Правила виїзду за кордон для артистів і митців офіційно посилили: які обов'язкові вимоги

Читать на русском
Сприяння МКІП у перетині державного кордону можливе лише за наявності відповідних документів, зокрема військово-облікових.
Ілюстративне фотоnikopolnews.net

Міністерство культури та інформаційної політики офіційно підтвердило посилення правил виїзду за кордон для чоловіків-артистів. При цьому, відомство може сприяти виїзду за кордон митців тільки за наявності військово-облікових документів.

Про це йдеться у заяві на сайті Мінкульту.

«Під час воєнного стану та оголошення мобілізації заборонено виїзд з країни чоловіків, громадян України призовного віку. Це визначено законодавством. Міністерство культури та інформаційної політики може надавати митцям, творцям, художникам, артистам, музикантам й журналістам листи сприяння щодо перетину кордону, якщо вони належать до сфери культури й інформації й мають за мету виїзду захист і популяризацію інтересів держави України на міжнародній арені, з обов’язковим поверненням у країну», - йдеться в повідомленні.

Система «Шлях»: скільки дозволів на виїзд за кордон видали чоловікам за рікЗа рік через систему Шлях було видано 1,27 мільйонів дозволів на виїзд за кордон. Із них лише 170 тисяч стосувалися гуманітарних місій.

При цьому наголошується, що сприяння МКІП у перетині державного кордону можливе лише за наявності відповідних документів, зокрема військово-облікових.

«Для запобігання випадкам зі зловживанням, таких, наприклад, як з Андрієм Щегелем і режисером Тарасом Голубковим, Мінкультури разом з правоохоронними органами було змушене ініціювати посилення вимог для виїзду за кордон чоловіків призовного віку», - пояснили в Мінкульті.

Як зазначається, єдиним додатком до попереднього переліку обов'язкових документів, які потрібно надати МКІП для підготовки листа сприяння щодо перетину кордону, стала вимога пред'явити військово-облікові документи. Ці документи мають бути у кожного чоловіка призовного віку згідно з законом, а їх відсутність — є порушенням українського законодавства.

Нагадаємо, у лютого цього року уряд розширив список чоловіків й жінок серед держслужбовців, які можуть виїхати за кордон під час війни.

Додамо, після серії скандалів із відпочинком народних депутатів та топ-чиновників за кордоном під час війни умови виїзду з України ще більше посилили. Наразі чиновники, причому як чоловіки, так і жінки, не зможуть виїжджати з країни без службової цілі. Але й у цьому правилі залишили «лазівки». Кого стосується нова постанова і які винятки все ж таки є – на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: