ПС ЗСУ прокоментували інцидент із перехопленим рф американським БПЛА у Чорному морі

Читать на русском
Перехоплений російськими літаками Су-27 над Чорним морем розвідувально-ударний безпілотник MQ-9 Reaper Збройних сил США не ніс на собі озброєння.
MQ-9 REAPERU.S. Naval Institute

Штати даватимуть оцінку інциденту із розвідувально-ударним БПЛА MQ-9 Reaper ЗС США та російським літаком Су-27, на місці збитого розвідника вже працює інший безпілотник.

Про це речник Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат розповів виданню «Українська правда».

«Американська авіація в Чорному морі знаходиться на постійній основі. Чорне море – це не внутрішнє море росії, як вони там окупували Азовське море, і вважають його своїм. Чорне море експлуатують багато країн, в тому числі члени НАТО Туреччина та Румунія. Є міжнародний повітряний простір, де безперешкодно можуть літати літаки, зокрема і розвідники… Те, що робить держава-терорист, зрозуміло, з якими схильностями... Інцидент мають коментувати в першу чергу Сполучені Штати і вони, очевидно, будуть робити відповідні висновки. А реакція Штатів була миттєвою: на його місце прилетів інший БПЛА, який продовжує свою роботу», - зазначив він.

Над Чорним морем зіткнулися російський Су-27 та американський дрон: деталі інцидентуУ командуванні США зазначили, що перед зіткненням літаки рф кілька разів скидали паливо і пролітали перед MQ-9 в небезпечній і непрофесійній манері.

При цьому, Ігнат уточнив, що нинішній інцидент стався в міжнародному повітряному просторі на південний схід від острова Зміїний. Він додав, що росіяни не раз публічно наголошували, що їх дратують американські розвідники в Чорному морі та в повітряному просторі України.

Водночас, видання The New York Times, з посиланням на високопоставленого американського військового чиновника зазначає, що хоча безпілотники, відомі як Reaper, можуть нести ракети Hellfire, цей безпілотник не був озброєний і проводив розвідку приблизно в 120 км на південний захід від Криму, коли його перехопили два російські літаки.

Згідно зі словами джерела NYT, безпілотник вилетів з авіабази в Румунії вранці 14 березня для виконання планової розвідувальної місії, яка зазвичай триває близько 9-10 год.

«Цей епізод приголомшив американських військових, які спостерігали за ним по відеозв'язку з безпілотника в оперативному центрі на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині», – пише видання.

Нагадаємо, що 14 березня російський винищувач Су-27, роблячи небезпечний маневр у чорноморській акваторії, зіткнувся з американським безпілотником MQ-9.

До технічних можливостей російських літаків давно є питання. Нещодавно повідомлялося, що у Білгородській області впав літак Су-25, який повертався з «бойового завдання».

А раніше в рф розбився військовий літак Іл-76. Загинуло троє людей, які перебували на борту літака.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: