У МАГАТЕ відреагували на чергове знеструмлення Запорізької АЕС

Читать на русском
У МАГАТЕ заявили про необхідність взяти зобов’язання щодо безпеки Запорізької АЕС після знеструмлення станції через російські обстріли 9 березня.
Getty Image

У МАГАТЕ заявили про необхідність взяти зобов’язання щодо безпеки Запорізької АЕС після знеструмлення станції через російські обстріли 9 березня.

Про це повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

У четвер, 9 березня, зранку ЗАЕС повністю втратила зовнішнє електропостачання, через російські обстріли. Запрацювали всі 20 аварійних дизель-генераторів на ділянці, яких вистачить на 15 днів роботи. Наразі основну потужність забезпечують 8 із цих дизелів.

Ядерний терор: як часто росія обстрілює Запорізьку АЕСРосія з березня тероризує Україну та весь світ, обстрілюючи Запорізьку АЕС, що загрожує масштабною катастрофою. Динаміка обстрілів – на інфографіці.

Гендиректор МАГАТЕ підкреслив, що це вже шостий випадок, коли найбільша атомна електростанція в Європі, втрачає зовнішнє енергопостачання і змушена працювати в аварійному режимі.

«Що ми робимо? Як ми можемо сидіти тут, у цій кімнаті сьогодні вранці, і дозволити цьому статися? Так продовжуватись не може. Я вражений самовдоволенням – що ми робимо, щоб цього не сталося? Ми – МАГАТЕ, ми покликані дбати про ядерну безпеку. Кожен раз ми кидаємо кубик. І якщо ми дозволимо цьому продовжуватись раз у раз, то одного дня наша удача закінчиться», – заявив він.

Гроссі закликав співробітників МАГАТЕ взяти на себе зобов’язання захищати безпеку ЗАЕС прямо зараз.

В Енергоатомі попередили, що якщо зовнішнє живлення АЕС не буде відновлено, може статися аварія з радіаційними наслідками для всього світу.

Нагадаємо, росіяни цієї ночі завдали масованого ракетного удару по об'єктах критичної інфраструктури України. Було запущено 81 ракету різного базування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: