Ідентифікація загиблих: Україна використовує комплекси, що опрацьовують ДНК-матеріал за 100 хвилин

Читать на русском
Для ідентифікації жертв російської агресії Україна використовує мобільні лабораторії, які обробляють ДНК-матеріал за півтори години.
Bel Trew/The Independent

Вперше Україна почала використовувати надані Заходом мобільні ДНК-лабораторії для ідентифікації загиблих під час війни. Лабораторії обробляють зразки ДНК за півтори години. Раніше могли йти роки.

Про це повідомляє The Independent.

Мобільні ДНК-лабораторії пересуваються країною у фургонах. За їх допомогою процес ідентифікації тисяч загиблих та збір доказів воєнних злочинів російських військових для справ значно прискорений, йдеться у повідомленні.

Туди прийшов «руський мир»: які міста України були повністю або частково зруйновані під час війниУ ході російської агресії в Україні практично повністю знищено близько десяти міст, ще стільки ж частково зруйновано.

«Раніше через велику кількість загиблих була величезна черга на аналіз ДНК у лабораторіях на заході Україні», – каже керівник Головного слідчого управління Харківської обласної поліції Сергій Болвінов.

Минулого року у братській могилі в Ізюмі було виявлено понад 400 тіл. Місто було в окупації протягом п'яти місяців.

«За моїми оцінками, на отримання та аналіз ДНК цих тіл з використанням наявної системи пішло б до п'яти років», – сказав Болвінов.

Також він наголосив, що мобільні комплекси, які їздять країною, можуть обробляти зразки ДНК лише за 100 хвилин.

«Раніше черга на отримання зразків могла тривати роками. Родичі, що шукали своїх рідних, змушені були далеко їздити до лабораторій, а тепер ми можемо встановити відповідність за кілька годин», – каже Болвінов.

Нагадаємо, ДНК-лабораторії для розслідування військових злочинів росії передала Франція.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: