У Маріуполі з березня виявлено понад 10 тисяч нових могил – АР

Читать на русском
Журналісти Associated Press виявили в окупованому російськими військами Маріуполі щонайменше 10,3 тисячі могил.
фото REUTERS

Журналісти Associated Press виявили в окупованому російськими військами Маріуполі не менше 10,3 тисяч могил, що з'явилися в місті після російського вторгнення в Україну. У кожній із них може бути кілька тіл.

Про це йдеться у матеріалі AP NEWS.

У Маріуполі знову зростає військова активність: деталіПротягом неділі, 11 грудня, над Маріуполем спостерігають значну кількість бойових гвинтокрилів, які летять з Запорізького напряму у бік Азовсталі.

У своєму розслідуванні журналісти використовували супутникові знімки, сотні відео з безпілотників та землі, а також інтерв'ю з 30 маріупольцями, 13 з яких залишаються в місті. Три судових археологи з досвідом вивчення масових поховань для розслідування воєнних злочинів підтвердили, що аналіз адекватний реальності за нинішніх умов.

Найбільше – близько 8,5 тисячі – нових могил з'явилося на Старокримському цвинтарі на околиці Маріуполя, причому в кожній могилі може бути поховано не одне тіло, зазначають журналісти. На цвинтарях у довколишніх селах Мангуш та Виноградне з початку березня також з'явилися масові поховання.

Могили видно як земляні насипи, іноді з дерев'яними хрестами, на яких є імена та дати. Але найчастіше біля могил виявлялися маленькі таблички з написаними від руки цифрами. У деяких насипів їх було кілька, що може вказувати на кількість похованих у них тіл.

Крім того, у Маріуполі є три траншейні поховання, у тому числі одне, створене самими українцями на початку облоги міста.

«На основі розмов із маріупольцями журналісти вважають, що тисячі тіл навіть не потрапили на цвинтарі. Кожна з тридцяти людей, яка говорила з агентством, знає когось, хто загинув під час російської облоги Маріуполя», – пише видання.

Нагадаємо, у листопаді повідомлялося про те, що поблизу Маріуполя на цвинтарі з'явився новий сектор братських могил.

У грудні супутник зафіксував, що могил побільшало.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: