Нардепам хочуть заборонити передчасно повідомляти новини з сесійної зали

Читать на русском
Народним депутатам пропонують почекати бодай годину після засідання парламенту, а потім уже публікувати інформацію про засідання.

«Слуги народу» зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт про покарання народних депутатів за поширення інформації про пленарні засідання раніше, ніж через одну годину після їхнього закриття.

Про це свідчить інформація на сайті парламенту.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9005 про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розповсюдження інформації про пленарне засідання парламенту під час дії воєнного стану.

Ініціаторами документа стали 140 народних депутатів, зокрема спікер Ради Руслан Стефанчук.

«Зробили законопроєкт для лікування синдрому гострого нетримання інформації у нардепі», – прокоментувала документ одна зі співавторів проекту, заступник голови комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла.

Висловив свою думку щодо законопроєкту і депутат Верховної ради Олексій Гончаренко.

В пояснювальній записці йдеться, що документом пропонують запровадити заборону на оприлюднення інформації в будь-який спосіб про час, місце, перебіг і результати проведення пленарного засідання раніше ніж через одну годину після закриття цього пленарного засідання або оголошення перерви у триваючому пленарному засіданні.

За порушення цього правила депутатів каратимуть. У разі виявлення факту такого порушення нардепа можуть позбавити права брати участь у пленарних засіданнях терміном до п'яти днів, впродовж яких йому не виплачуватиметься зарплата та інші виплати. Крім того, за умови підтримки щонайменше однієї третини голосів у парламенті депутат зобов'язаний залишити пленарне засідання.

Зазначається, що оскільки депутат пропускатиме засідання, то й зарплату за пропущені дні йому не виплачуватимуть. Також не буде виплат, пов'язаних із виконанням депутатських повноважень відповідно до закону.

Зазначається також, що реалізація відповідного Закону України не потребуватиме додаткових видатків із Державного бюджету України.

Нагадаємо, Верховна рада ухвалила у першому читанні законопроект про повернення прозорості в оборонних закупівлях.

Також Рада ухвалила законопроект про оподаткування платіжних систем.

Раніше повідомлялося, що у ВР зареєстрували законопроект щодо заборони російської церкви в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: