Заборона на продаж алкоголю на початку війни дорого обійшлася економіці – Рахункова палата

Читать на русском
Продаж алкоголю тимчасово заборонили на початку війни, що призвело до падіння обігів та виробництва, а також надходжень від акцизного податку

Тимчасова заборона на продаж алкоголю на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну призвела до падіння обігів та виробництва, а також надходжень від акцизного податку.

Про це повідомляє Рахункова палата.

«Аудитори Рахункової палати встановили, що під час дії «сухого закону» у березні-квітні 2022 року до держбюджету надійшло лише 700 млн грн акцизного податку на алкогольні напої. Це на 73% менше, ніж за аналогічний період 2021 року», – йдеться у повідомленні.

Скільки тривав «сухий закон» в обласних центрах УкраїниСкільки днів тривала заборона чи обмеження на продаж алкоголю в обласних центрах України – на карті.

Зазначається, що «сухий закон» призвів до скорочення як продажів, так і виробництва алкогольної продукції.

Також на надходження від акцизу вплинуло скасування маркування неігристих вин та зброджених напоїв. Обсяг замовлення акцизних марок для такої продукції у першому півріччі 2022-го скоротився майже вдвічі.

Відсутність маркування призвела до погіршення контролю за обігом винних напоїв. Тому зросла кількість випадків нелегального продажу.

Нагадаємо, акциз на алкоголь можна буде перевіряти через «Дію».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: