Влада Норвегії розкрила деталі масштабного пакету допомоги Україні

Читать на русском
Уряд Норвегії готує для України п'ятирічну програму фінансової допомоги. Гроші підуть на військові та гуманітарні потреби.
Фото: Global Look Press

Уряд Норвегії готує для України п'ятирічну програму фінансової допомоги у розмірі 15 млрд. норвезьких крон (близько $7,3 млрд).

Про це повідомив прем’єр-міністр країни Йонас Гар Стере, його слова передає NRK.

Норвегія також має намір передати Україні Leopard – МіноборониВлада Норвегії хоче передати Україні сучасні танки Leopard 2, аби допомогти їй відбити російську агресію.

Згідно з планом, щороку Україна отримуватиме від королівства по 15 млрд норвезьких крон (приблизно $1,5 млрд). Гроші планують направити як на фінансування військового сектору, так і на відновлення цивільної інфраструктури країни.

При цьому не виключено, що згодом програму можуть розширити. Так, лідер Ліберальної партії Норвегії Гурі Мелбі наголосила, що вважає виділену суму «мінімумом, а не стелею» норвезької підтримки для України.

«Ми хотіли б залишити можливість внести більше, і на зустрічі в парламенті дали зрозуміти, що пакет має бути більшим, особливо у світлі надзвичайного доходу, який Норвегія отримує від продажу нафти», – заявила Мелбі.

Нагадаємо, гроші планують виділити із Фонду національного добробуту країни, який формується за рахунок доходів від продажу енергоресурсів, у тому числі нафти та газу.

Раніше повідомлялося, що Норвегія направить 100 млн доларів на відновлення інфраструктури України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: