Засідання Ставки та продовольчі хаби в Африці: про що говорив Зеленський в новому зверненні

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський у четвер, 12 січня, провів засідання Ставки, на якому обговорювали ситуацію на Донецькому напрямку фронту.

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 12 січня, провів засідання Ставки, на якому обговорювали ситуацію на Донецькому напрямку фронту.

Про це глава держави повідомив у своєму вечірньому зверненні.

«Провів сьогодні чергове засідання Ставки. Засідання, яке за своїм характером відповідало ситуації на передовій, на найбільш принципових напрямках. Звичайно, питання номер один – це Соледар, це Бахмут, це боротьба загалом за Донецький напрямок. Детально розібрали, які рішення потрібні, які підкріплення потрібні, які кроки мають бути зроблені командувачами вже найближчими днями. Також обговорили ситуацію з постачанням зброї та боєприпасів у війська, відповідну взаємодію з нашими партнерами», - наголосив президент.

Основне зі звернення президента:

  • Говорив сьогодні про перспективи найближчих тижнів і місяців зі спікером Сейму Латвії, який прибув з візитом до Києва. Про перспективи не тільки оборонні, а й політичні. Зокрема, про європейську та євроатлантичну інтеграцію України. Я почув упевненість у тому, що обовʼязково настане день, коли український прапор буде абсолютно нарівні з усіма прапорами держав – членів Євросоюзу. Латвія нам у цьому допомагатиме. До речі, Латвія – одна з тих країн, чия підтримка для України у перерахунку на відсотки від ВВП – одна з найбільших за минулий рік. Думаю, що цьогоріч така тенденція може зберегтися.

  • Продовжив сьогодні й телефонні переговори з лідерами держав-партнерів. Ще дві європейські країни, чий голос надзвичайно важливий для України, – це Кіпр і Люксембург. А також розширюємо географію дипломатичного марафону – я говорив сьогодні з паном президентом Кенії. Всі ці переговори присвячені питанням безпеки – і нашої держави, і наших партнерів.

  • Дуже важлива ініціатива України – це створення продовольчих хабів у Африці. Наша зовнішня політика має вийти на новий рівень з африканськими партнерами. Там уже відчули, що від українського експорту продовольства безпосередньо залежить безпека різних народів. І ми хочемо закріпити це на рівні конкретних інституцій, конкретних об’єктів – хабів, тобто конкретних гарантій продовольчої стабільності, які постійно працюватимуть і які будуть однією з нових основ відносин України та держав Африканського континенту.

  • Відбулось сьогодні й відкриття нового напряму в нашій державній благодійній платформі United24. Цей напрям – відбудова України. Тобто це генерація коштів для відновлення, зокрема, житла для українців на територіях, які постраждали від російських ударів та окупації.

  • Станом на цей день тільки через United24 зібрано вже близько півмільярда гривень від людей із понад ста країн – для відновлення житла. Це відчутна допомога і місцевим громадам, і державі. Загалом же завдяки державній фандрейзинговій платформі зібрано вже понад 10 мільярдів гривень. І я дякую всім, хто долучився до зборів United24. Дякую всім, хто допомагає Україні!

  • Дякую кожному й кожній, хто воює за Україну! А особливо сьогодні відзначу десантників 77-ї окремої аеромобільної бригади, які разом із бійцями 46-ї окремої аеромобільної бригади в Соледарі утримують займані позиції та завдають ворогу відчутних втрат. Я дякую вам, хлопці!

Зазначимо, представник ЗСУ повідомив про те, що в Соледарі військам росії не вдається прорвати оборону і вийти в наш тил.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: