ВАКС скасував закриття справи про зловживання НАБУ у справі ТЕЦ Дубневичів

Читать на русском
Антикорупційний суд скасував закриття справи про ймовірні зловживання Нацагентства, антикорупційного бюро та державної компанії.

Вищий антикорупційний суд скасував закриття кримінального провадження про ймовірні зловживання НАБУ, Національного агенства з розшуку та менеджменту активів та НАК «Нафтогаз України» з метою встановити контроль над Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ, власниками яких є брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

Таке рішення 4 січня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, до Служби безпеки України була подана заява про ймовірне вчинення злочину посадовцями АРМА, НАБУ і «Нафтогазу». На думку заявника, з числа цих осіб була створена злочинна група з метою забезпечення встановлення НАК «Нафтогаз України» повного контролю над активами єдиних майнових комплексів ТЕЦ у містах Новий Розділ та Новояворівськ Львівської області. У заяві також йшлося про вчинення тиску детективом НАБУ на управителів зазначених ТЕЦ та створення корупційної схеми безконтрольного заволодіння газом НАК «Нафтогаз України».

Справу розслідували детективи Управління внутрішнього контролю НАБУ. Постановою старшого детектива справу закрито у зв'язку з відсутністю складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України, в діях працівників НАБУ, АРМА та колишнього голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва. Суддя скасував закриття справи, оскільки, на його думку, постанова була винесена передчасно.

Нагадаємо, за версією НАБУ і САП, ексдиректор ТОВ «Енергія» Ігор Кучма, керівник ТОВ «Енергія-Новий Розділ» Ігор Артимко, його заступник Ігор Ільків, фінансовий директор «Енергія-Новий Розділ» Олег Павлишин та ексдиректор ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» Олександр Олексюк протягом 2013-2015 років організували схему заволодіння природним газом, що належить НАК «Нафтогаз України», в особливо великих розмірах, створивши організовану злочинну групу.

Як встановили органи правопорядку, Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ (належить ТОВ «Енергія-Новий Розділ» і ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ», власниками яких є нардепи Дубневичі), придбавши в НАК «Нафтогаз України» за пільговою ціною природний газ у вигляді використання його нібито для виробництва теплової енергії для населення, що є обов'язковою умовою його використання, привласнили його шляхом використання для промислових потреб, зокрема виробництва електричної енергії з подальшим її продажем ДП «Енергоринок».

Загалом, упродовж 2013-2015 років вказані особи заволоділи природним газом НАК «Нафтогаз України» в обсязі 308,34 мільйона кубічних метрів, що завдало матеріальної шкоди НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн. Ця справа до закриття перебувала на стадії підготовчого засідання.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: