Верховний суд призупинив виконання вироку ексдиректору ЗТМК Сиваку

Читать на русском
Касаційний суд призупинив виконання вироку, яким засудили колишнього очільника Запорізького комбінату до тюрми.
Володимир Сивак

Верховний суд призупинив виконання вироку, яким до 3,5 років позбавлення волі засудили колишнього директора Запорізького титано-магнієвого комбінату Володимира Сивака за зловживання службовим становищем на 18,6 млн грн.

Таке рішення 29 грудня ухвалив Касаційний кримінальний суд, повідомляє «Слово і діло».

Засуджений Сивак просив зупинити виконання вироку, оскільки він наразі обіймає посаду голови правління АТ «Дніпрогаз», тобто керує підприємством, яке віднесено до критично важливих об'єктів інфраструктури в умовах воєнного стану. Також він вказав на те, що на його утриманні перебуває шестеро неповнолітніх дітей та непрацююча дружина.

«Витребувати із Заводського районного суду м. Запоріжжя матеріали кримінального провадження щодо (Володимира Сивака – ред.). Зупинити виконання вироку Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 23 грудня 2022 року», – йдеться в рішенні.

Рішення ухвалила колегія суддів у складі: головуючий Володимир Король, судді Микола Лагнюк і Наталія Марчук.

Нагадаємо, за версією обвинувачення, впродовж 2014-2015 років на модернізацію виробництва ТОВ «ЗТМК», відповідно до договору про заснування, компанія-співвласник Tolexis Trading Limited виділила 880 млн грн. Однак, Сивак, зловживаючи службовим становищем та увійшовши у змову з групою осіб, вчинив розтрату 492 млн грн, перерахувавши їх на користь третіх осіб. Зокрема, замість фінансування видатків на модернізацію, кошти спрямовано на рахунки ДП «ЗТМК» з метою погашення заборгованості останнього перед ВАТ «Запоріжжяобленерго», ПАТ «Холдингова компанія «Енергомережа» і ТОВ «Сінтез Ресурс».

Крім цього ТОВ «ЗТМК» погасило заборгованість ДП «ЗТМК» за кредитним договором перед банком Надра та прострочену заборгованість ДП «ЗТМК» за використану електроенергію від ВАТ «Запоріжжяобленерго». Тоді як останній платіж мала здійснити компанія Tolexis Trading Limited за умовами, передбаченими договором заснування ТОВ «ЗТМК».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: