ЗТМК остаточно повернуто державі. Верховний суд не змінив рішення

Читать на русском
Суд касаційної інстанції відмовив у скарзі на рішення про задоволення позову, яким просили Запорізький комбінату повернути у власність держави.

Верховний суд залишив у силі рішення про повернення Запорізького титано-магнієвого комбінату у власність держави.

Таке рішення 23 транвя ухвалив Касаційний господарський суд, повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

«23 травня Касаційний господарський суд залишив без змін рішення Господарського суду Запорізької області від 04.08.2021 та постанову Центрального апеляційного господарського суду від 30.11.2021, відповідно до яких цілісний майновий комплекс Запорізького титано-магнієвого комбінату повернуто у власність держави», – інформують у САП.

Як стверджують у прокуратурі, суд погодився з доводами прокурора та представника Фонду державного майна України і тому відмовив у задоволенні касаційної скарги компанії Tolexis Trading Limited (Кіпр). На сьогодні рішення Касаційного цивільного суду є остаточним – майновий комплекс повернуто у власність держави.

Нагадаємо, 4 серпня 2021 року Господарський суд задовольнив позов про повернення ЗТМК у власність державим. 30 листопада суд залишив рішення без змін. Паралельно з цим апеляційна палата Вищого антикорупційного суду судить ексдиректора ЗТМК за зловживання на підприємстві.

За версією обвинувачення, впродовж 2014-2015 років на модернізацію виробництва ТОВ «ЗТМК», відповідно до договору про заснування, компанія-співвласник Tolexis Trading Limited виділила 880 млн грн. Однак, Сивак, зловживаючи службовим становищем та увійшовши у змову з групою осіб, вчинив розтрату 492 млн грн, перерахувавши їх на користь третіх осіб. Зокрема, замість фінансування видатків на модернізацію, кошти спрямовано на рахунки ДП «ЗТМК» з метою погашення заборгованості останнього перед ВАТ «Запоріжжяобленерго», ПАТ «Холдингова компанія «Енергомережа» і ТОВ «Сінтез Ресурс».

Крім цього ТОВ «ЗТМК» погасило заборгованість ДП «ЗТМК» за кредитним договором перед банком Надра та прострочену заборгованість ДП «ЗТМК» за використану електроенергію від ВАТ «Запоріжжяобленерго». Тоді як останній платіж мала здійснити компанія Tolexis Trading Limited за умовами, передбаченими договором заснування ТОВ «ЗТМК».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: