WSJ: Польща розглядає питання щодо передачі Україні власних танків Leopard

Читать на русском
Танки можуть бути оперативно введені в дію, підготовлені та передані Україні в залежності від того, як швидко Польща отримає танки для заміни, замовлені в Південній Кореї
Leopard 2 PLwikimedia.org

Польща вивчає можливість передати Україні власні танки німецького виробництва Leopard, оскільки Німеччина досі не зробила жодних кроків у цьому напрямку.

Про це повідомляє видання The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела.

Танки Leopard 2: що відомо про бойові машини, які ЗСУ нарешті можуть отримати від НімеччиниВсе, що відомо про основний бойовий танк Leopard 2 і про можливість його постачань для ЗСУ – в матеріалі Слово і діло

«Вони дійсно розглядають можливість надати все що завгодно, щоб допомогти Україні» - розповів виданню високопоставлений чеський чиновник, який знайомий з ситуацією і бере безпосередню участь у передачі західного озброєння від союзників Україні.

Польща має на озброєнні понад 240 ОБТ Leopard - 137 танків Leopard 2A4, 105 танків Leopard 2A5, а також трохи менш як 10 танків Leopard 2PL, польської версії німецького танка.

Всі ці танки можуть бути оперативно введені в дію, підготовлені та передані Україні в залежності від того, як швидко Польща отримає танки для заміни, замовлені в Південній Кореї, розповів виданню Славомир Дебський, директор Польського Інституту міжнародних відносин, Варшавського аналітичного центру, який вважається близьким до польського уряду.

«Це питання не якщо, а коли... Це саме те, на чому Польща наполягала протягом багатьох місяців» - зазначив він, додавши, що хоча для передачі танків все ще потрібна згода Німеччини, але схоже, що небажання західних країн давати Україні танки дало тріщину.

Нагадаємо, що відповідно до домовленостей Німеччини та США до 40 бойових машин піхоти Marder Україна отримає від Німеччини до кінця березня 2023 року.

У середу, 4 січня, президент Володимир Зеленський провів телефонні переговори зі своїм французьким колегою Еммануелем Макроном, за підсумками яких стало відомо, що Франція передасть Україні легкі колісні танки AMX-10RC для боротьби проти російської агресії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: