Суд зняв електронний браслет з ексголови Полтавської ОДА Головка

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив клопотання прокурора САП про продовження строку дії обов'язків, покладених на підозрюваного.
Валерій Головко

Вищий антикорупційний суд зняв електронний браслет, але продовжив до 22 лютого строк дії решти обов'язків, покладених на колишнього голову Полтавської обласної державної адміністрації Валерія Головка. Його підозрюють у шахрайстві та одержанні неправомірної вигоди.

Таке рішення 22 грудня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло»

Як відомо, Апеляційна палата ВАКС визначила 9,92 млн грн застави Головку з покладанням на нього обов'язків: прибувати за першою вимогою; не відлучатися із Полтави без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи;утримуватися від спілкування з підозрюваними та свідками; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет. Прокурор САП просив продовжити строк дії всі обов'язків.

«Клопотання задовольнити частково. Продовжити на строк дії ухвали строк дії обов'язків, покладених на підозрюваного (Валерія Головка – ред.), у зв'язку із застосуванням щодо нього запобіжного заходу у виді застави. Строк дії ухвали - два місяці, до 22 лютого 2023 року включно, але у межах строку досудового розслідування», – йдеться в рішенні.

Суд вирішив зняти браслет з Головка, оскільки існує мінімальний ризик переховування від органу досудового розслідування та суду. До того ж, підозрюваний демонструє належну процесуальну поведінку.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексголові Полтавської ОДА Валерію Головку, його експершому заступнику Андрію Писоцькому та його раднику Олександру Литвинову у шахрайстві та одержанні неправомірної вигоди. Установлено, що у серпні 2017 року голова Полтавської ОДА за пособництва своїх першого заступника та радника висловив прохання надати та одержав від підприємця неправомірну вигоду в особливо великому розмірі. Так, за 176 тисяч євро, що складало більше 5 млн грн, Головко обіцяв забезпечити перемогу компаній підприємця у процедурах державних закупівель облдержадміністрації, укладання з цими компаніями договорів експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення області та оплати наданих послуг з бюджету облдержадміністрації.

Водночас, у листопаді, не вчинивши дії, за які було одержано 176 тис. євро, посадовець діючи спільно зі своїм першим заступником та радником, повторно висловив прохання у наданні неправомірної вигоди. Як результат, у грудні 2017 року голова Полтавської ОДА отримав від того ж підприємця за вчинення тих самих дій автомобіль люкс-класу вартістю більше 7,5 млн грн, як подарунок на свій день народження.

Крім того, у межах розслідування встановлено, що у січні 2018 року за пособництва вказаних осіб посадовець шахрайським шляхом заволодів частиною належних вищевказаному підприємцю грошових коштів, які були отримані в якості грошової позики. Так, отримавши 85 тис. євро, що станом на день одержання становило близько 3 млн грн, голова облдержадміністрації так і не повернув підприємцю близько 1,7 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: