В Україні ухвалили перший вирок за воєнний злочин у Криму

Читать на русском
Український суд ухвалив перший вирок за воєнний злочин, скоєний у тимчасово окупованому Криму. Засуджено двох колишніх працівників СБУ, які катували активіста Євромайдану Олександра Костенка.

Український суд ухвалив перший вирок за воєнний злочин, скоєний у тимчасово окупованому Криму. Засуджено двох колишніх працівників СБУ, які катували активіста Євромайдану Олександра Костенка.

Про це повідомляє в Telegram прокуратура АРК та міста Севастополя.

«Це перший вирок за порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України) від початку міжнародного збройного конфлікту у Криму. Прокурори в суді довели, що засуджені помістили за ґрати та катували українського активіста Євромайдану Олександра Костенка», – поінформував керівник прокуратури Криму Ігор Поночевний.

Як зазначається, двох колишніх працівників СБУ Криму заочно засудили до 9 та 10 років позбавлення волі.

У прокуратурі повідомили, що після окупації Криму вони почали співпрацювати з ворогом і перейшли на службу в так зване управління ФСБ росії по Республіці Крим та міста Севастополь.

«На початку 2015 року «співробітники ФСБ» у місті Сімферополь викрали, а надалі помістили за ґрати українського активіста, учасника Революції гідності Олександра Костенка. До нього застосовували тортури електричним струмом, фізичне насильство та погрози. Такими методами засуджені намагалися здобути визнання у злочині, якого активіст не чинив, а саме у заподіянні тілесних ушкоджень співробітникові спецпідрозділу «Беркут» у 2014 році на Майдані Незалежності у Києві», – розповіли у прокуратурі.

За кілька місяців окупанти вже розпочали «суд» над потерпілим. Звинувачення проти нього представляла колишній окупаційний прокурор прокурора Наталя Поклонська. Пізніше за цю справу вона отримала звання «генерала».

Раніше у розвідці повідомили про те, що росіяни в Криму готуються відбивати атаки ЗСУ та встановлюють огорожі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: