Президентом Словенії вперше в історії країни стала жінка

Читать на русском
У четвер, 22 грудня, Наташа Пірц Мусар, обрана президентом Республіки Словенія у другому турі президентських виборів 13 листопада, склала присягу глава держави.

У четвер, 22 грудня, Наташа Пірц Мусар, котра була обрана президентом Республіки Словенія в другому турі виборів 13 листопада, склала присягу глава держави.

Про це повідомляє видання RTV SLO.

Словенія домовилася з Німеччиною щодо передачі танків Україні: деталі схемиЗгідно з угодою між країнами ЄС, німці передадуть словенцям важкі вантажні машини та автоцистерни для води.

Пірц Мусар на урочистому засіданні парламенту з нагоди Дня незалежності та єдності присяглася, що поважатиме конституційний лад, який діятиме по совісті та працюватиме всіма силами на благо Словенії.

Вона стала першою в історії країни жінкою-президентом, а її перемога посилила ліберальний блок політичних сил у Словенії після перемоги лівоцентристів на парламентських виборах, що выдбулись у квітні. Виканання обов'язків президента Мусар розпочне вже у п'ятницю, 23 грудня.

Новий президент наголосила, що завжди виступала і виступатиме за верховенство права, фундаментальні права людини та автономію державних підсистем.

«Поліція, армія, дипломатія, охорона здоров'я та освіта є нашою власністю. Ось чому ми маємо дбати про те, як ці підсистеми обробляються. Ми всі маємо знати, де політика має зупинитися, і щодня ми маємо знову усвідомлювати, що підсистеми служать насамперед нам, мешканцям, а не владі», - наголосила вона.

Раніше стало відомо, що Словенія передала Україні 30 танків.

Також прем’єр Словенії підтримав ідею передачі Україні комплексів С-300.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: