В 2023 році зростуть тарифи на електроенергію: для яких споживачів і на скільки

Читать на русском
В 2023 році буде триетапне підвищення тарифів на електроенергію для непобутових споживачів.

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, ухвалила рішення скоригувати тарифи на електроенергію для непобутових споживачів.

Тарифи збільшаться з 1 січня 2023 року, повідомляє пресслужба НКРЕКП.

Тарифи на електроенергію: як змінювалася мінімальна ціна для населенняМінімальний тариф на електроенергію з жовтня складе 1,44 грн. Як змінювалася найбільш економна ціна – на інфографіці.

«Коригування тарифів, що діють з 1 січня 2023 року, відбулося на мінімальному рівні з урахуванням необхідності забезпечення збалансованої роботи системного оператора, операторів систем розподілу, постачальників універсальних послуг та підтримання достатнього рівня стійкості енергетичної системи України. Незважаючи на ситуацію в енергетиці, яка значною мірою постраждала від руйнувань внаслідок ворожої агресії, а також беручи до уваги актуальне соціально-економічне становище в країні, Комісія обмежила зростання зазначених тарифів», – повідомили у комісії.

Як зазначили у НКРЕКП, внаслідок коригування тарифів середнє зростання цін на електроенергію для кінцевих непобутових споживачів складатиме близько 15 коп. за кВт * год. При цьому середнє зростання цін на електроенергію для промислових енергоємних споживачів становитиме близько 4 коп. за кВт * год.

Рішення передбачає три етапи підвищення тарифів для непобутових споживачів у 2023 році:

  • з 1 січня – до 380,28 грн/МВт-год

  • з 1 квітня – до 430,25 грн/МВт-год

  • з 1 липня – до 485,1 грн/МВт-год

Також встановлюється окремий тариф на послуги з передачі електроенергії для підприємств зеленої електрометалургії – 209,42 грн/МВт-год.

Крім того, НКРЕКП встановила нові тарифи «Укренерго» на диспетчеризацію:

  • з 1 січня – до 68,28 грн/МВт-год

  • з 1 квітня – до 80,87 грн/МВт-год

  • з 1 липня – до ,54 грн/МВт-год

Нагадаємо, уряд до кінця опалювального сезону зафіксував ціни на електроенергію для населення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: