Скільки генераторів завезли до України у 2022 році

Читать на русском

Після ракетних ударів росії по енергетичній інфраструктурі та тривалих блекаутів товаром номер один для українців та бізнесу стали генератори. Попит на них в Україні зріс ще на початку повномасштабної війни і досяг піку восени після перших масованих обстрілів. Ціни на генератори злетіли, на ринку виник дефіцит, тому більшу частину почали завозити з-за кордону. Скільки генераторів завезли до України до та після початку дії «нульового розмитнення» – на інфографіці «Слово і діло».

Скільки генераторів завезли до України цього року до початку дії нульового розмитнення та після – на інфографіці.
Ввезення генераторів в УкраїнуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

З січня до початку листопада в Україну завезли 274,4 тисяч генераторів, це менше тисячі на день.

На початку листопада Кабінет міністрів звільнив від ввізного мита та ПДВ генератори, акумулятори та інше обладнання, яке допоможе покращити енергозабезпечення. Зазначимо, що це обладнання спеціальною постановою було внесено до списку товарів, необхідних подолання пандемії коронавірусу.

Як пояснили у Митній службі, від декларування та оподаткування звільняються генератори, вартість яких становить до 500 євро, а вага не перевищує 50 кг (які перевозяться автомобілем, залізницею чи морським транспортом). Також не оподатковуються товари вартістю до 150 євро, які пересилають поштою, експрес-відправленням або несупроводжуваним багажем.

Якщо товар перевищує ці норми, але загальна вартість яких менша за 10 тисяч євро, то генератори письмово декларуються та оподатковуються: ввізним митом за ставкою 10% від фактурної вартості; ПДВ за ставкою 20% фактурної вартості з урахуванням суми ввізного мита.

З початку дії «нульового розмитнення» в Україну завезли 235,9 тисячі генераторів – майже стільки ж, скільки за 10 місяців року.

До речі, 13 грудня спеціальний закон про скасування мита та ПДВ на імпорт генераторів ухвалила Верховна рада – норма діятиме до травня 2023 року.

Нагадаємо, у багатьох українських містах запущено програми компенсації за придбання генераторів. «Слово і діло» зібрало інформацію про те, де діють такі програми та як отримати компенсацію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: