Антикорупційний суд змінив запобіжний захід посадовцю Волинської ОДА

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовився задовольняти клопотання детектива НАБУ про арешт волинського посадовця. Натомість йому визначили заставу.
Валентин Сушик

Вищий антикорупційний суд відпустив під 372 150 грн застави з обов'язками начальника управління з питань оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Волинської обласної державної адміністрації Валентина Сушика, якого підозрюють у закупівлі неякісних бронежилетів та шоломів на 33,9 млн грн.

Таке рішення 7 грудня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Відмовити в задоволенні клопотання старшого детектива НАЬУ про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22022030000000061 від 20.04.2022. Застосувати стосовно підозрюваного (Валентина Сушика – ред.) запобіжний захід у вигляді застави, зобов'язавши прибувати за кожною вимогою до суду. Визначити (Валентина Сушика – ред.) розмір застави у розмірі 150 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що в грошовому виразі становить 372 150 грн», – ідеться в рішенні.

Одночасно з цим суд поклав на підозрюваного наступні обов'язки: не відлучатись із населеного пункту, в якому він проживає чи перебуває, без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи, а також здати на зберігання закордонні паспорти. Термін дії обов'язків визначили до 2 лютого 2023 року.

Нагадаємо, за версією слідства, Сушик, будучи службовою особою органу владних повноважень, ухвалив рішення діяти всупереч положенням нормативних актів під час закупівлі військової амуніції і використати кошти обласного бюджету, досягнувши попередніх усних домовленостей зі службовими особами ТОВ «БК «КБР». Домовленість була про надання компанії переваг в освоєнні коштів обласного бюджету та укладення договорів із закупівлі необхідного спорядження (засобів захисту) військовій частині як єдиного виконавця без дотримання принципів здійснення публічних закупівель.

Підозрюваний вирішив закупити каски і бронежилети у компанії ТОВ «БК КБР» за договором, до якого свідомо не було внесено обов'язкових для таких договорів умов щодо якості військової амуніції. Цим Сушик фактично допустив можливість закупівлі у ТОВ «БК «КБР» захисних жилетів в кількості 884 одиниць та бойових шоломів wz.2005 в кількості 846 одиниць, які не відповідають 4 класу захисту згідно ДСТУ 8782:2018 та 1 класу захисту згідно ДСТУ 8835:2019. Таким чином, було розтрачено 33 899 404 грн. Другим підозрюваним у справі є директор ТОВ «БК «КБР» Дмитро Нестерук. Він перебуває в розшуку.

Волинські ЗМІ повідомляють, що вказану закупівлю у компанії особисто пролобіював колишній заступник голови Волинської ОДА Андрій Ярмольський.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: