Російська платіжна система «Мир»: які країни відмовилися, а які – ще користуються

Читать на русском

Після повномасштабного вторгнення в Україну проти росії було запроваджено жорсткі санкції, у тому числі в банківській сфері. Ще навесні в країні перестали працювати міжнародні платіжні системи Visa та Mastercard, і росія перейшла на свою систему «Мир». До неї також підключилися і нечисленні союзники рф. Але, як днями констатувало агентство Bloomberg, спроби росії створити свою альтернативу Visa та Mastercard зазнали краху: через ризик потрапляння під вторинні санкції США країни одна за одною відмовляють підтримувати російський «Мир». У яких країнах відмовилися від платіжної системи рф, а в яких ще ні – на інфографіці «Слово і діло».

За останні місяці одразу кілька країн припинили обслужити банківські операції через російську платіжну систему Мир. Хтось відмовився від системи, хтось ще користується – на інфографіці.
Російська платіжна система МирСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За останні кілька місяців обслуговувати банківські операції через систему «Мир» припинили у В'єтнамі, Казахстані, Туреччині та Узбекистані.

У Туреччині ще у вересні обслуговувати клієнтів «Миру» припинили приватні банки Isbank та Denizbank, а також державні Ziraat Bank, Vakifbank та Halkbank.

Слідом за Туреччиною від «Миру» відмовився Казахстан. У національному банку країни заявили, що на законодавчому рівні немає обмеження щодо прийому цих карток, але банки самі приймають рішення щодо операційної та фінансової діяльності, а також встановлення відносин із платіжними системами.

У листопаді Узбекистан ухвалив рішення не працювати з російською платіжною системою через супутні ризики. Побоюючись американських санкцій, роботу із системою припинив В'єтнам.

Навесні Шрі-Ланка говорила, що може визнати російську платіжну систему, але вже у жовтні передумала через можливі санкції.

У Киргизстані систему «Мир» з «технічних причин» перестала обслуговувати частину банків. З цієї ж причини перестав обслуговувати карти «Мир» один із найбільших банків Таджикистану «Душанбе сіті банк». Частково працює система у Південній Кореї.

Досі користуються російською системою Білорусь, Вірменія, а також невизнані держави.

Нагадаємо, раніше ми писали, які санкції Євросоюз запровадив проти росії з початку повномасштабної війни.

З інфографіки «Слово і діло» також можна дізнатися, з яких організацій та програм вигнали росію в 2022 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: