Яйця подорожчали майже вдвічі: як змінювалася середня вартість десятка

Читать на русском

Вже два місяці стрімко зростає вартість яєць в Україні. Як пояснили в Міністерстві аграрної політики, на ціну впливають одразу кілька факторів, основний з яких – війна. Через бойові дії зупинили роботу або скоротили виробництво кілька великих птахокомплексів, скоротилося поголів'я курей, вартість виробництва зросла і до цього додалися проблеми з логістикою. Крім того, впливає і поновлення сезонного споживчого попиту. Незважаючи на це, у міністерстві запевнили, що вже у листопаді вартість яєць на українському ринку стабілізується. «Слово і діло» вивчило, як змінювалася середня вартість десятка яєць у 2021-2022 роках.

У січні 2021 року десять яєць коштували в Україні в середньому 32,31 грн – на 17,6% дорожче, ніж у грудні. У лютому-квітні минулого року ціна яєць трохи знизилася. А у травні десяток яєць подешевшав уже на 17,4% – до 26,24 грн.

У червні минулого року ціна на яйця впала ще на 15,8% – до 22,09 грн. Потім почалося зростання вартості: до серпня десяток яєць знову коштував у середньому 26,29 грн. У вересні яйця подорожчали ще на 14% – до 29,98%.

Наступне відчутне подорожчання, зумовлене сезонним фактором, відбулося у грудні: десяток яєць у середньому коштував 33,79 грн, що на 10,3% більше, ніж місяцем раніше.

На початку цього року середня вартість яєць зросла на 10% – до 35,46 грн. У лютому-березні яйця в середньому коштували 33-34 грн за десяток.

Навесні яйця різко впали в ціні – до 24,8 грн та 19,39 грн за десяток у квітні та травні відповідно.

У червні-липні, на відміну від 2021 року, ціна на яйця зросла. У серпні середня вартість десятка подорожчала ще на 15,5% – до 28,53 грн.

У вересні яйця подорожчали у середньому до 35,08 грн. А в жовтні їхня вартість зросла майже вдвічі – до 60 грн за десяток (+71%). Це середня ціна, вартість яєць в українських супермаркетах може сягати 80 грн.

Нагадаємо, у вересні споживча інфляція в Україні у річному обчисленні прискорилася до 24,6%. У Нацбанку розповіли, які товари та послуги подорожчали найбільше.

Завдяки інфографіці «Слово і діло» можна згадати, як змінювалися ціни на базові продукти до початку повномасштабної війни в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: