Ціни на овочі в Україні стримуються сезонним фактором, і наприкінці осені можливе зростання вартості на 10-15%. Це буде викликано низкою причин – інфляцією, порушенням логістичних ланцюгів, зростанням цін на пальне, вартістю енергоносіїв та витратами на зберігання продукції.
Про це сьогодні на брифінгу розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.
«Питання ціни на продукти харчування є надважливе для українських сімей. Понад 50% свого доходу населення витрачає на їжу. Інфляція, війна, порушення логістичних ланцюгів, зростання цін на пальне – це складові, які формують цінову політику на продукти харчування. З початку війни ціни на всі товари зросли на понад 20%. Зараз серпень, сезон збору овочів, тому спостерігаємо зниження вартості через збільшення пропозиції. Картопля огірки томати та інші овочі подешевшали, сезонний фактор буде продовжуватись до жовтня місяця. Враховуючи те, що певна кількість українців виїхали за кордон, це також сприяло зниженню цін на сезонні овочі. Але восени зростуть витрати на зберігання овочів, тому слід очікувати після жовтня збільшення ціни на 10-15% на всі групи», – розповів Марчук.
Нагадаємо, споживча інфляція в Україні у липні прискорилася до 22,2%. У Нацбанку розповіли, що подорожчало найбільше.
На інфографіці «Слово і діло» можна переглянути, як змінювалися ціни на базові харчі протягом 2017-2021 років.
ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM
найважливіше від «Слово і діло»