Керівник САП скасував закриття справи про формулу «Роттердам+»

Читать на русском
Головний антикорупційний прокурор вирішив скасувати постанову прокурора САП про закриття скандальної справи про формулу.
Олександр Клименко

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко скасував закриття справи про збитки від формули «Роттердам плюс» та повністю змінив групу прокурорів.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«22 вересня 2022 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко прийняв рішення скасувати постанову про закриття так званої справи «Роттердам+» як незаконну та необґрунтовану. Одночасно з цим очільник антикорупційної прокуратури повністю змінив групу прокурорів у цій справі через неефективне здійснення нагляду за дотриманням законів під час проведення досудового розслідування», – інформує прокуратура.

Як стверджується, ці рішення ухвалено за результатами вивчення матеріалів справи, ретельного дослідження висновків прокурорів під час закриття та за наслідками проведення наради за участі прокурорів та детективів НАБУ.

«Керівник САП виявив численні неузгодженості у висновках та аргументації прокурора під час закриття цієї справи, неповноту дослідження матеріалів справи прокурором, невідповідність висновків прокурора фактичним обставинам кримінального провадження. Це означає, що подальші рішення у цій справі прийматиме вже оновлений склад прокурорів у повній відповідності до вимог Кримінального процесуального кодексу», – підкреслили в САП.

Як відомо, прокурор САП Денис Демків вчетверте закрив справу «Роттердам+».

Нагадаємо, за версією слідства, генеральний директор ДТЕК Мережі Іван Гелюх і ще один менеджер ДТЕК Борис Лісовий за попередньою домовленістю з ексголовою НКРЕКП Дмитром Вовком, колишнім членом Нацкомісії Володимиром Євдокімовим, заступником начальника управління енергоринку НКРЕКП Тарасом Ревенком і начальником відділу цього управління Володимиром Бутовським завчасно до ухвалення формули «Роттердам плюс» обговорювали можливість її впровадження. Спочатку формулу нібито планували застосувати лише на те вугілля, яке доставляють в Україну портами.

Проте кількість такого вугілля становила приблизно 130 тисяч тонн на рік із загального обсягу вугілля такої марки, яке використовують на ТЕС, в 25,5 млн тонн. Пізніше всі вищезгадані особи дійшли згоди застосовувати цю формулу на весь обсяг вугілля, що було запропоновано посадовцями НКРЕКП на засіданні 28 січня 2016 року. Вже 3 березня того ж року посадовці Нацкомісії після одержання дозволу з АМКУ забезпечили розгляду порядку денного, де було питання формули «Роттердам плюс», яку затвердили на тому засіданні. Попередня експертиза встановила нібито 18,87 млрд грн завданих збитків від впровадження НКРЕКП цієї формули, оскільки від неї отримала надприбутки група компаній ДТЕК, яка займала частку в тепловій генерації в 70%-80%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: