САП оскаржила закриття однієї зі справ про ТЕЦ Дубневичів

Читать на русском
Апеляційна інстанція відкрила провадження за скаргою прокурора САП на рішення суду про закриття скандальної справи про привласнення державного газу.
Ярослав і Богдан Дубневич

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду розгляне скаргу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на рішення про закриття кримінального провадження про привласнення газу вартістю понад 1,4 млрд грн НАК «Нафтогаз України» Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ, власниками яких є народний депутат Ярослав Дубневич і його брат Богдан.

Про це йдеться в рішенні АП ВАКС від 6 вересня, повідомляє «Слово і діло».

«Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою прокурора САП на ухвалу колегії суддів Вищого антикорупційного суду від 23 серпня 2022 року про закриття кримінального провадження №52018000000000856, об'єднаного з кримінальним провадженням №52019000000001208, на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України», – йдеться в рішенні.

Як відомо, ВАКС закрив справу про привласнення газу ТЕЦ Дубневичів через закінчення строків розслідування.

Нагадаємо, за версією НАБУ і САП, ексдиректор ТОВ «Енергія» Ігор Кучма, керівник ТОВ «Енергія-Новий Розділ» Ігор Артимко, його заступник Ігор Ільків, фінансовий директор «Енергія-Новий Розділ» Олег Павлишин та ексдиректор ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» Олександр Олексюк протягом 2013-2015 років організували схему заволодіння природним газом, що належить НАК «Нафтогаз України», в особливо великих розмірах, створивши організовану злочинну групу.

Як встановили органи правопорядку, Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ (належить ТОВ «Енергія-Новий Розділ» і ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ», власниками яких є нардепи Дубневичі), придбавши в НАК «Нафтогаз України» за пільговою ціною природний газ у вигляді використання його нібито для виробництва теплової енергії для населення, що є обов'язковою умовою його використання, привласнили його шляхом використання для промислових потреб, зокрема виробництва електричної енергії з подальшим її продажем ДП «Енергоринок».

Загалом, упродовж 2013-2015 років вказані особи заволоділи природним газом НАК «Нафтогаз України» в обсязі 308,34 мільйона кубічних метрів, що завдало матеріальної шкоди НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн. Ця справа до закриття перебувала на стадії підготовчого засідання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: