Нацбанк змінив обсяги продажу валюти населенню: деталі

Читать на русском
НБУ дозволив банкам продавати клієнтам весь обсяг купленої у громадян безготівкової валюти.
Фото Слово і діло

НБУ дозволив банкам продавати клієнтам весь обсяг купленої у громадян безготівкової валюти.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Інфляція в Україні за підсумками року перевищить 30% – НацбанкУ НБУ прогнозують, що інфляція за підсумками цього року перевищить 30 відсотків. Але в 2023 році вона може знизитися до 20,7 відсотків, а в 2024 році – до 9,4 відсотків.

«До обсягу готівкової валюти, який банк може запропонувати населенню, включатиметься весь обсяг придбаної ним із 13 квітня 2022 року в громадян безготівкової валюти, а не половина від нього», - сказано в повідомленні.

Як зазначили у банку, розширення пропозиції готівкової валюти сприятиме стабілізації ситуації у готівковому сегменті валютного ринку і не вплине на міжнародні резерви України.

Також НБУ заборонив купівлю валюти бізнесом до витрати наявної в нього. Відповідні зміни ухвалено постановою правління НБУ №197 від 2 вересня, яка набирає чинності з 6 вересня.

«Національний банк визначив, що для здійснення розрахунків в іноземній валюті підприємство має спочатку використовувати іноземну валюту, що має у нього, а далі, за необхідності, купувати її на валютному ринку України», - заявили в Нацбанку.

Станом на 2 вересня обсяг коштів на валютних рахунках клієнтів – юридичних осіб у банківській системі становить 8,7 млрд дол.

Незважаючи на це, вважають у НБУ, відповідна норма зменшить попит на іноземну валюту та дозволить зберегти міжнародні резерви України.

Нагадаємо, у серпні НБУ запровадив додаткові заборони для колекторів.

Раніше у НБУ розповіли, скільки фінансової допомоги отримала Україна з початку війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: